Koronavírus: felkészülés a járvány robbanására?

A fekvőbetegeket fogadó összes hazai gyógyító intézményben a közfinanszírozott ágyak minimum 60 százalékát alkalmassá kell tenni az új koronavírussal fertőzöttek ellátására – derül ki a Népszava birtokába került miniszteri levélből. Ez a gyakorlatban azt jelenti: az összes mintegy 60 ezer ágy közül 36 ezret kell felszabadítani. A döntés a váci Jávorszky Ödön Kórházat is érintheti.

Gyorsan és alaposan össze kell magukat húzniuk a kórházaknak a miniszter utasítására. Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője kedden nyolc napot adott arra, hogy valamennyi fekvőbetegeket gyógyító intézmény a közfinanszírozott ágyainak minimum 60 százalékát alkalmassá tegye az új koronavírussal fertőzöttek ellátására. Ez praktikusan azt jelenti, hogy az azokon fekvő betegeket haza kell küldeni vagy máshol elhelyezni.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Föld napi váci rendezvények – Kerékpáros felvonulás és Naszály túra

A miniszteri határidő a valóságban csak öt nap, mert három munkaszünet is beleesik. Március elején Kásler Miklós a járványosztályokat üríttette ki, akkor nyolcszáz ágyat szabadítottak fel a miniszter kérésére. Most nagyjából 36 ezer kórházi férőhelyről kell a betegeket valahová elhelyezni. A Népszavának az egyik intézményvezető azt mondta: nem valószínű, hogy valamennyi érintett ágy foglalt, ugyanis a vészhelyzet kihirdetése óta csak a halaszthatatlan esetekben fogadják a betegeket.

Az intézkedés nem tesz különbséget a krónikus, és az aktív ellátók között. A krónikus osztályok amúgy is tele vannak az otthonukban nem ellátható, vagy szociális okból idekényszerülő idős, elesett emberekkel. Jó részüket most valószínűleg hazaküldik. Van olyan hely, ahol emiatt összeköltöztették a sebészetet a szülészettel, másutt az orr-fül-gége osztály költözött be az urológiára. Egy nagy centrumkórház több kis szakmában átmenetileg megszüntette az ellátást, így a bőrgyógyászatot, a reumatológiáját, az ortopédiát. Volt aki két-három nap alatt már eleget tudott tenni a miniszteri utasításnak, ott egyszerűen nem vettek fel több beteget és szinte mindenkit hazaküldtek. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments