A megyéspüspök várja a papi szolgálat iránt érdeklődőket Vácra

Marton Zsolt váci megyéspüspök június 30-án 10 órakor a püspöki palotában, felvételi elbeszélgetésre várja azokat a fiatalembereket, akik elhivatottságot éreznek a papi hivatás, a papi szolgálat iránt – írja az egyházmegye honlapja.

Legújabb videójában az egyházi vezető, mint a papnevelésért felelős országos referenspüspök minden kispaphoz szólt bátorító szavaival. A felvételen arról beszél, hogy az országban minden szeminárium a vészhelyzetet jól kezelve döntött az ifjak hollétéről – szemináriumi, vagy otthoni tartózkodásukról -, az oktatást pedig online módon oldották meg az intézmények rektorai.

Marton Zsolt papnevelőként, – mint korábban a Központi Szeminárium rektora – még kollégáival megfogalmazott négy célt a fiataloknak:

A papnövendék legyen mélyen imádságos lelkületű, ez a legalapvetőbb követelmény annak számára, aki pap akar lenni. Az imádság nem feladat nem kötelesség elsősorban, hanem egy belsőséges kapcsolat az Úrral, elengedhetetlen ezt kialakítani annak az életében, aki pap szeretne lenni.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Gyógyszerészek váci találkozója

Legyen a papnövendék szellemileg fölkészült. Mai információáradattal elárasztott világban is tekintettel arra, hogy nagyon sok fiatal magasan képzett, és idegen nyelveken is beszél, továbbá számos hittel kapcsolatos és egzisztenciális kérdése van, nagyon fontos, hogy a pap szilárdan álljon hitében és az egyház tanításának ismeretében, valamint tájékozott legyen lélektani és társadalmi kérdésekben is.

A papságra készülő fiatalember legyen kommunikatív. Tudjon szóba állni mindenkivel (például rászoruló, hajléktalan, szenvedélybeteg emberekkel) nem biztos, hogy neki kell megoldani ezeket a problémákat, de legyen képes szeretettel meghallgatni az embereket és a megfelelő szakemberekhez delegálni őket.

A papnövendék legyen közösségépítő, építse a papokkal és a világi krisztushívőkkel a testvéri kapcsolatot, segítse Isten országának megvalósulását.

Üzenete végén arra buzdította a növendékeket, hogy a rendkívüli helyzetben még inkább törekedjenek arra, hogy Krisztus munkatársává, barátjává és az evangélium örömhírének hiteles tanúságtevőivé tudjanak válni. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments