Hétfőtől lazítanak a korlátozásokon, de még van mitől félni

Egyelőre ez az utolsó hétvége, hogy Vácott a polgármester helyi szabályok betartására kötelezhette a polgárokat, hétfőtől ugyanis megszűnik a településvezetőknek ez a joga. Budapesten és Pest megyében maradnak a korlátozások. A halasztható egészségügyi szolgáltatások egy része is újraindul. Ismét megerősítették: az ivóvíz nem terjeszti a vírust. Íme a részletek.

Az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján Gion Gábor pénzügyekért felelős államtitkár elmondta, hogy a kormány gazdaságvédelmi akciótervének első intézkedése a hiteltörlesztési moratórium. Hozzátette: nálunk mindenkire vonatkozik ez a moratórium, és december 30-ig tart. Elmondta azt is, hogy automatikusan működik a moratórium, aki mégis szeretné fizetni, annak jeleznie kell ezt a banknál. A hitelkártyáknál azt ajánlják, hogy fizessék a kamatokat, mert a kamatok összegyűlnek, amit utólag ki kell fizetni.

Megemlítette azt is, hogy ha bárki törleszteni kíván, de meggondolja magát, akkor bármikor felfüggesztheti a fizetést. Az ügyfelek 40 százaléka továbbra is törleszti a hitelét.

323 főre emelkedett a halottak száma

Müller Cecília megerősítette, hogy péntekre 2863 főre nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Az országos tisztifőorvos azt is elmondta, hogy már 609-en gyógyultak meg a betegségből. Az elhunytak száma is nőtt: 323 főre emelkedett a halottak száma. 983 főt ápolnak kórházban, náluk súlyosabban zajlik a betegség, közülük 49-en vannak lélegeztetőgépen.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Egy szemtanú feljegyzései - A Migazzi Zarándokház és a PüspökVác látogató és rendezvényközpont története a II. világháború előtt és után

Nagy eredménynek tartják, hogy sikerült elkerülni a robbanást – jelentette ki Müller Cecília. Időt nyertek, ezért fel tudtak készülni egy ilyen szituációra, az egészségügy mára felkészült – mondta.

Továbbra is szeretnék elkerülni a nagy számú, netán a robbanásszerű fertőződést. Kéri, hogy a szabályokat továbbra is tartsák be.

Arra kéri a budapestieket és Pest megyeiket, hogy továbbra is csak indokolt okból hagyják el a lakhelyüket. A vidékiektől pedig azt kéri, hogy a helyi szabályokat továbbra is tartsák be.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az idősek számára megszabott vásárlási idősáv az egész országra érvényes.

Lassú felszabadítások fognak következni, amelyeket járványügyi szempontból is kontroll alatt tartanak. Hasznos emiatt, hogy laboratóriumi vizsgálatok indulnak.

Újraindulhatnak a halasztható egészségügyi szolgáltatások

Az egészségügyi szolgáltatások is beindulnak, erről fog tájékoztatni a későbbiekben. A miniszterelnök a ma reggeli rádiós interjújában is beszélt erről, azt mondta: “most az egészségügyet egyszerre kell járványügyi készenlétben tartani és normális gyógyítási tevékenységet is végezni”.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Áprilisban indul a Központi Statisztikai Hivatal lakosságot érintő adatfelvétele

A tatabányai kórházban a felvételi zárlatkor nagyszámú megbetegedés történt. A zárlat ideje alatt a betegek ellátása folyamatos és biztosított. Hangsúlyozta, hogy mindenképp csak egészséges ember vegye fel a munkát. Tatabányán is voltak olyan dolgozók, akik betegen végezték a munkájukat, és nem kizárható, hogy a betegség terjedésében ez is közrejátszott – mondta a tisztifőorvos.

Amennyiben nem lehetséges az otthoni munka, a munkahelyeken is tartsuk be a másfél méteres távolságot, és fontos a munkahely tisztán tartása is. A fertőtlenítés fontos: azokat a felületeket, amelyeket sokan használnak, kellő gyakorisággal fertőtlenítsék.

Semmiképp ne tartsanak értekezleteket, rendezvényeket – folytatta. Ha a munkahelyen van étkeztetés, akkor fontos ott is a távolságtartás, valamint a munkafolyamatok szétválasztása.

Továbbra is ellenőrizni fog a rendőrség

Kiss Róbert arról beszélt, hétfőtől megkezdődik a járványügyi védekezés új szakasza. A rendőralezredes megismételte, hogy Budapesten és Pest megyében az állampolgárokra továbbra is vonatkozik a kijárási korlátozás.

A felsőoktatási intézmények újranyitásáról a rektor hozhat döntést. A kollégiumok látogatása továbbra is tilos. Sportrendezvények nézők nélkül megtarthatóak. Amatőr sport, edzés is megengedett. Az önkormányzatok dönthetnek az idősek piacokon való látogatásáról. A hosszú hétvégén a kijárási korlátozásoktól eltérő szabályokat is meghozhatnak a polgármesterek.

Tájékoztatott arról is, hogy az elmúlt 24 órában 751 hatósági házi karantént rendeltek el. Az elmúlt 24 órában 32-en szegték meg a házi karantént. Eddig 1365 esetben kellett rendőri intézkedést fogasosítani.

A kijárási korlátozást az elmúlt 24 órában 1051-szer szegték meg, 270 esetben feljelentést tettek. Március 28 óta a kijárási korlátozást megszegők száma meghaladta a 40 ezret.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Az autizmus világnapján helyezz kék papírvirágot az ablakba!

Kiss Róbert újságírói kérdésre elmondta, hogy a rendőrség megkezdte a felkészülést az új szabályokra. Vidéken továbbra is ellenőrizni fogják a vendéglátó egységeket: csak a teraszon lehet ételt-italt fogyasztani.

Nem hozhatnak az önkormányzatok eltérő szabályokat

Kiss Róbert arról is szólt, hogy május 4. után külön szabályok vonatkoznak Budapestre, Pest megyére és a vidéki területekre. Jelenleg nem tervezik, hogy az önkormányzatok külön szabályokat hozhatnak majd.

A tisztifőorvos megerősítette, hogy a víz nem terjeszti a vírust.

Arra a kérdésre, hogy elképzelhető-e, hogy hétfőtől a budapestiek vidékre mennek étterembe, kávézóba, Kiss Róbert azt válaszolta: remélik, hogy a budapestiek és a Pest megyeiek betartják a kijárási korlátozást. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments