Ha építkezel, ne taposd le a virágokat, szólj a Bagolybükk egyesületnek!

A váci Bagolybükk Környezet- és Természetvédő Egyesület hosszú ideje dédelgetett álma a növénymentés. Az építkezések során egyre több régi házat bontanak le, kertjeiket részben vagy egészben beépítik, de egy dolog biztosan elmondható: ha nem vigyáznak külön erőfeszítéssel a ház körül a növényekre, a teherautók, a munkagépek és az építkezési törmelék alatt biztos pusztulás vár az akár sok évtizedes virágokra. Ezek között gyakran találhatunk ma már nem kapható, elfeledett fajtákat.

Az egyesület tagjai Vácon már több ízben is felvették a kapcsolatot építkezőkkel, akik megengedték nekik, hogy kiássák és elvigyék, amit tudnak. Így jutottak a Nyulasból 40-50 éves, régi gyöngyvessző bokorhoz, öreg pünkösdi rózsákhoz, Kisvácról vadgesztenye csemetéhez, vagy egy Bauer Mihály utcai kertből nagy fejű, piros és sárga tulipánokhoz.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  "Deákvár 125" Kiállítás megnyitó a Deákvári főtéren

Amikor mi építkezni kezdtünk, a gépek útjából kiástunk minden általunk szépnek ítélt növényt és áttelepítettük őket a kert egy biztonságos sarkába, ahonnan az építkezés befejeztével végleges, új helyükre ültettük őket, így ma is gyönyörködhetünk a régi virágokban. Így sok pénzt és időt is megspóroltunk, hiszen több tucat növényről van szó, amelyeknek évekbe telik, mire terebélyesek és látványosak lesznek.

Házunkat is a meglévő fák közé építettük, megkímélve öreg eperfáinkat. Külön célprémium járt az építőknek azért, hogy a fa épségét megőrizzék. Így lehetséges az, hogy az új ház teraszát több évtizedes fák árnyékolják. Sokszor bele sem gondolunk, hogy évtizedekig tart, mire egy fa megnő. „Majd ültetünk másikat” – gondoljuk, pedig lehet, meg sem érjük, hogy teljes pompájában gyönyörködjünk benne. Lassan nőnek.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  „Tavaszi szél vizet áraszt…”

Tovább gondolva a növénymentést, jött az ötlet, hogy a városszerte zajló építkezésekről jó lenne minden régi, szép növényt kimenekíteni, és olyan helyre kiültetni, ahol sokan gyönyörködhetnek bennük. Közterületekre, körforgalmakba, parkokba, iskolákba, közintézményekbe.

Hosszú távon az lenne az ideális, ha az építési osztályon minden építkező kezébe kapna egy tájékoztatót arról, hogy városunkban elindult egy ilyen mozgalom és aki építkezik, mentse át a növényeket saját magának, ajánlja fel ismerőseinek vagy a Bagolybükk Egyesületnek – ahonnan igényelhetnék a közintézmények vagy kikerülne a város területeire.

Elindítottunk egy közösségi oldalon egy felhívást is – aki építkezik, vagy építkezésről hall, értesítse az egyesületet és önkénteseinkkel kiássuk a növényeket, majd keressünk nekik megfelelő, új helyet. A téma  népszerűségét az is jelzi, hogy erről szóló Facebook bejegyzésünk egy nap alatt több, mint tízezer emberhez ért el.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  A táj portréja - Tükörkép

Szeretnénk, ha ez a gyakorlat nem csak Vácon, hanem országosan, minden településen elterjedne. Így nem csak a régi fajták élnek tovább, de a közösség bevonásával érezhetjük, hogy mi is felelősek vagyunk a településünkért, tehetünk azért, hogy szebb legyen.

Bagolybükk Környezet- és Természetvédő Egyesület – Vác
bagolybukk@gmail.com
Tel.: 06-70/257-6821, 06-20/925-4477
www.facebook.com/bagolybukk

[frontpage_news widget=”46816″ name=”A LEGOLVASOTTABB”]

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments