Számítógép, okostelefon, okosotthon – ha okos az ember, jó döntést hozhat

Mit nevezünk okosotthonnak? – merül fel mindjárt az elején a kérdés. A szakszerű válasz szerint az okosotthon nem csupán azt jelenti, hogy egy-egy berendezési eszközünk a telefonunkkal irányítható. Ettől még nem lesz egy otthon “okos.”  Azt értjük alatta, mikor egy főegységhez csatlakoznak a különböző vezeték nélküli okoseszközök, melyeket egy másik eszközzel – okostelefonnal, tablettel, vagy számítógéppel – tudunk irányítani, valamint egymás között is tudnak kommunikálni.

Egy alkalmazás segítségével folyamatosan nyomon követhetjük az eseményeket és bármikor közbe is avatkozhatunk.

Hogy milyen eszközök tartozhatnak ide? Az IoT (Internet of Things) rövidítést a dolgok interneteként szokták magyarra fordítani, és tulajdonképpen olyan – a mindennapjainkban is használt – tárgyakat takar, amelyek irányíthatók egy külső eszköz és internet segítségével, valamint egymással is képesek tartani a kapcsolatot.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Második gyermekvédelmi kerekasztal beszélgetés Vácon - Egyházi és civil szervezetek találkozásai a helyi gyermekvédelemmel

Ilyenek lehetnek többek között a

● hűtés, fűtés,
● biztonsági rendszerek,
● világítás,
● nyílászárók,
● füstérzékelés,
● redőnyök,
● kamerák,
● háztartási gépek (hűtő, mosógép, kávéfőző stb.),
● öntözőrendszer és még sorolhatnánk.

Bármit is vásárolunk, figyeljünk rá, hogy mely eszközök melyekkel kompatibilisek. Ugyanazon márka termékeivel nem lehet probléma, de ehhez sem kell ragaszkodnunk, hiszen sok gyártó olyan programokat használ, hogy működni tudjon más eszközökkel is. Azonban a jelenlegi eszközeink (pl. lámpák, riasztók) is általában integrálhatók a rendszerbe, így emiatt sem kell aggódni.

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy mennyire biztonságos egy ilyen rendszer. A kockázat az lehet, ha elveszítjük vagy ellopják a telefonunkat, de ebben az esetben is van arra lehetőség, hogy letiltsuk a programot és illetéktelenek ne tudják irányítani a működést. A másik lehetséges veszély pedig a hackerek tevékenysége, mellyel akár képesek lehetnek feltörni eszközeinket és átvenni az irányítást. Ezt elkerülve alkalmazhatunk egy különálló VPN hálózatot.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Gyógyszerészek váci találkozója

Melyek az okosotthon előnyei? Úgy gondoljuk, ezt nem kell sokat taglalni. Egyszerű, praktikus, kényelmes, környezettudatos és ráadásul még pénzt is spórolhatunk vele, hiszen pontos adatokat kaphatunk az energiafelhasználásról és ezáltal tovább optimalizálhatjuk a fogyasztást, a rezsiköltségeket.

A termékek palettája folyamatosan nő, ezzel egyidejűleg az áruk pedig csökken.

Példák az okosotthon gyakorlati felhasználására:

● A fűtőrendszer nem fűt, míg nyitva van az ablak, hiszen az pazarlás lenne.
● Ha közeledünk a lakáshoz, elindul a fűtés, vagy a klíma, hogy megfelelő hőmérsékletre érkezzünk.
● Ha tűz a nap, lehúzódik a redőny.
● Ha nincs mozgás, lekapcsolódik a villany, hogy ne fogyassza feleslegesen az áramot.

Ez csak néhány példa volt a számtalan felhasználási módra. Természetesen a saját igényeink szerint alakítható, hogy mikor mit szeretnénk elindítani vagy éppen megállítani, hogyan programozzuk az eszközök működését és mi a célunk – írja a rackhost.hu. ♦

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Újabb elismerésben részesült dr. Horváth Ferenc a váci levéltár igazgatója

[frontpage_news widget=”46816″ name=”A LEGOLVASOTTABB”]

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments