Az utak állapota volt a téma a kisváci fórumon is

A kisváci városrészben is lezajlott a lakossági fórum, amit az Összefogás Vácért frakció, illetve a polgármester kezdeményezett. Az Árpád iskolába Kászonyi Károly az 1-es választókerület képviselője, Kiss Zsolt alpolgármester és Matkovich Ilona várta a Kisvácon élőket, hogy egyeztessenek a felmerülő problémákról. Itt is visszatérő téma volt az utak rossz állapota, de a városrészre jellemző igények: a magas fák visszametszése, vagy a járdák építése, aszfaltozása, továbbá a kertvárosias nyugodt hangulat megőrzése is sokat szerepelt a fórumon – tudósít az estv.hu.

Az érintett városrészben élő Csereklye Károly a Váci Szívvel formációból bejutott képviselő is eljött a kisváci fórumra, amit csütörtök este szerveztek a lakosságnak az igények feltárása céljából. Ezen a fórumon is a legtöbb észrevétel az utak rossz állapota miatt érkezett, de további igények jelentek meg járdaépítésre vagy aszfaltozásra. Ezzel kapcsolatban a polgármester elmondta: a koronavírus átírta a város, és vélhetően az ország költségvetését is, kiemelve, hogy a kormány olyan bevételeket is elvont az önkormányzattól, amit eredetileg utak felújítására szerettek volna fordítani.

„Egyelőre vagyunk, és próbálunk ügyesen és takarékosan gazdálkodni. Nem vagyunk könnyű helyzetben, hiszen biztosan olvasták, hogy elvették az önkormányzatoktól a gépjárműadót, idegenforgalmi adót, ingyenes volt a parkolás, de az most már július közepétől nem lesz az. Ezek több száz milliós kiesést jelentettek. Megmondom őszintén, hogy engem legjobban a gépjárműadó bánt, merthogy amikor mi csináltuk a költségvetésünket, mi azt mondtuk, hogy bárhogy is lesz, bármennyi is kell a működésre, egy biztos, a gépjárműadót azt kizárólag ez első forinttól az utolsóig útfejlesztésre költjük. Hiszen mi is látjuk, hogy az egyik legnagyobb probléma Vácon, az az utaknak az állapota és a vízelvezetés” – mondta a Matkovich Ilona polgármester a helyszínen.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Tájékoztató közterületi permetezésről

Hozzátette: az utak felújítása kapcsán azt tervezik, hogy azokat a pályázatokat próbálják felkutatni, amin kisebb önrésszel vehet részt a város. A városrészre jellemző csendes, kertvárosias hangulatot szeretnék az itt élők továbbra is megtartani. Panasz érkezett a kisváci barkácsbolt miatt, de volt olyan is, aki amiatt szólalt fel, mert az egyik vendéglátóhelyiségben naphosszat, indokolatlanul hangosan szól a zene. Észrevétel érkezett a Kálvin utcai játszótér kapcsán is. Az egyik ott lakó játszóeszközt javasolt, míg egy másik szerint azt kéne megakadályozni, hogy olyanok is bejussanak oda, akik valójában nem rendeltetési cél szerint használják a területet.

A közteres kollégák figyelmét is felhívtam, voltam ott kint többször, találtam én ott injekciós tűtől kezdve sok mindent. A Szeri Mihály úrral én beszéltem, fokozottabban ellenőrzik ezt azóta. Találtunk ott alvóhelyet is, meg volt ott szépen ágyazva, tehát hajléktalan emberek laktak ott. Akik nem mentek be a hajléktalanszállóra, ott aludtak. Az alpolgármester úr is tesz ebben a témában elég sokat. Igyekszünk ezeket az embereket onnan beterelni, hogy a megfelelő ellátásba részesüljenek. Igyekszünk tisztán tartani, amíg nem érünk el oda, hogy játékokat is lehessen pótolni” – ezt már a körzet képviselője Kászonyi Károly mondta.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Második gyermekvédelmi kerekasztal beszélgetés Vácon - Egyházi és civil szervezetek találkozásai a helyi gyermekvédelemmel

Sűrűbb buszjáratokat kezdeményezett ez egyik lakó, aki arra panaszkodott, hogy van olyan napszak, amikor akkora a tömeg, hogy nem tudnak felszállni a buszra. Mások a buszmegállók visszahelyezését, esetleg más útvonalak kialakítását javasolták a fórumon. Kiss Zsolt alpolgármester ezzel kapcsolatban arról beszélt, hogy már néhány járat esetében egyeztettek a Volánnal, ám minden újabb igényt követően, csak a megfelelő tervezés után érdemes módosításokat kezdeményezni.

Körjárat szerűen próbáljuk szervezni ezeket a buszokat, leginkább azért, mert amerre elindul egy busz, ugyanarra vissza is kell jönnie és a sofőr és a járatkihasználtság gazdasági szempontból is ezt hozza. De ez nem kőbe vésett és ha van valakinek olyan észrevétele, javaslata, hogy ezen valamit alakítani kellene, nem jók mert néhány perc eltérés van, nem érnek oda munkába, munkahelyekre, akkor ebben még fogunk tárgyalni a Volánnal. Mert ez egy nagyon összetett és komplikált folyamat, egy-egy járatnak az időbeli eltolása, merthogy illeszkedni kell a MÁV járatokhoz, illeszkedni kell más csatlakozási pontokhoz. Tehát azt kérem, ha van ilyen, ezt írják meg, írjanak nekünk” – mondta Kiss Zsolt alpolgármester.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Újabb elismerésben részesült dr. Horváth Ferenc a váci levéltár igazgatója

Olyanok is felszólaltak a fórumon, akik önszorgalomból tartanak rendben közterületet, ám nem szeretnének plusz költséget amiatt, mert a regionális hulladékkezelő 50-ről 180 forintra emelte a zöldzsákok árát. Ezzel kapcsolatban az alpolgármester elmondta: az önkormányzat a költségvetéséből évi 1 alkalommal ingatlanonként átvállalja 10 zsák árát, amit kérés alapján illetve lakcím szerint lehet átvenni a Zrínyi utcai irodában – írja a televízió honlapja. ♦

[frontpage_news widget=”46816″ name=”A LEGOLVASOTTABB”]

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments