Cházár Andrásra emlékeznek: ezt a tanévet neki szentelik

Ünnepélyes keretek között indította útjára a Cházár András Emlékévet Ványi Lászlóné, a Cházár András Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Kollégium és Gyermekotthon igazgatója. Az intézmény névadója 275 évvel ezelőtt született Jólészen, ezért ezt a tanévet emlékének szentelik majd.

Most még diákok nélkül zajlottak a programok, de szeptemberben a Cházár Napon már ők is részesei lehetnek az előadásoknak. A rendezvény előtti sajtótájékoztatón az intézményvezető arról beszélt, hogy fontos számukra, hogy mind a váciakhoz, mind pedig a környéken élőkhöz eljusson az emlékév híre.

„A programok szinte az élet minden területét érintik majd. Ma egy szakmai, tematikus nappal kezdünk, majd szeptemberben a Cházár Nap mellet, a Cházár Estre is sor kerül. Futással, úszással folytatódik a program, de egy képzőművészeti pályázatot is hirdetünk a diákoknak majd a program keretében. A műveket vándorkiállítás keretében szeretnénk bemutatni” – mondta.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Második gyermekvédelmi kerekasztal beszélgetés Vácon - Egyházi és civil szervezetek találkozásai a helyi gyermekvédelemmel

Emellett a Tragor Ignác Múzeummal közösen múzeumi órákat állítanak össze, és honismereti füzeteket készítenek majd óvodás kortól a szakiskolásokig. Áprilisra egy projektnapot terveznek, amely szintén az alapítóhoz kötődik majd. Mind a nyitórendezvényt, mind pedig a zárót egy-egy evangélikus istentisztelet követi majd, hiszen Cházár András is evangélikus vallású volt.

A SINOSZ Váci Szervezete is kapcsolódik a programokhoz. Mint azt Mikesy György, nyugalmazott igazgató elmondta: idén is megszervezik a harminc éves hagyománynak örvendő öregdiák találkozót, valamint megkoszorúzzák Budapesten Cházár András emléktábláját is.
Az elnök kiemelte: tagjaik nagyon hálásak Cházár Andrásnak, hiszen tudják, hogy nélküle, ma Magyarországon nem lenne ilyen a siketnémák sorsa.

„Jólész községe és a polgári társulás is nagy örömmel vette, hogy az iskola a tanévet Cházár András emlékévvé nyilvánította. Egy kis programmal mi is bekapcsolódunk. Tervezünk egy kis túrát Cházár András úgynevezett Grulya várához, ahol támogatásunkkal helyeztek el öt darab információs táblát az ásatások eredményeiről. A kis kirándulás októberben lesz megtartva” – mondta Zagiba Tibor, a Cházár András Polgári Társulás elnöke. Hozzátette: jövőre pedig egy általuk rendszeresen megszervezett kirándulással kapcsolódnak majd a programsorozathoz, melyre váci iskolák jelentkezését is várják.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kamion és autó ütközött tegnap Vác térségében

Az ünnepség a díszteremben folytatódott, ahol Ványi Lászlóné és Mikesy György köszöntő szavai után Lukács Ildikó, Jólész község polgármestere is megosztotta gondolatait. A program Cházár András életének, szellemi örökségének felelevenítésével folytatódott, majd az iskola fennállásának 218 évéről készült kisfilm bemutatására került sor. Végül pedig Vác és Jólész kapcsolatát elevenítették fel a résztvevőknek. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments