Jelentős a megtakarítás a fűtésdíjban, ahol a lakók azonnal látják a felhasznált hőmennyiséget

Másfél millió forintnál is kevesebbet fizet a távhő után az a 44 lakásos társasház, amelyikben valamilyen módon a lakók maguk tudják mérni és szabályozni a hőmennyiséget, mint ahol egyetlen mérő van az egész épületben felszerelve. Erre hívta fel a figyelmet a váci Közös Képviselők Klubjának elnöke, aki az egyik tanárbarátjával végzett számításokat, négy ugyanolyan nagyságú tízemeletes háztömb fogyasztásával kapcsolatban. Éves szinten a technikai megoldással lakásonként több tízezer forintos megtakarítást lehet realizálni, két év alatt pedig megtérül a beruházás, ennek ellenére még most is jónéhányan inkább kiengedik a meleget az ablakon, ha túlfűtöttnek érzik a lakást – számol be az estv.hu.

A Csányi körút négy tízemeletesében többféleképpen mérik a fűtés utáni fogyasztás mennyiségét. A három toronyház mindegyikében 44 lakás található, az egyikben a közös fogyasztás után fizetnek a lakók, míg a másikakban radiátoronkénti fogyasztásmérő, úgynevezett költségmegosztók alapján. További két épületben lakásonként felszerelt egyedi hőmennyiségmérő szerint mérik a felhasznált hőmennyiséget. Az egyforma lakótömbök, illetve a háromféle fogyasztás jó lehetőséget teremtett a Közös Képviselők Klubja számára, hogy az egy éves energiafelhasználás, illetve fűtés díj alapján kimutatásokat készítsen.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Centrumban az egészség: sokszínű programsorozat a Királyban

„Amikor felszerelték a költségosztót ebben az egy épületben, kiderült, hogy ahhoz az épülethez képest, ahol semmi sincs, csak azzal, hogy felszerelték, mínusz húsz százalékos volt e megtakarítás, azaz húsz százalékkal kevesebbet kellet fizetni, mint ott ahol semmi sincs felszerelve. A másik kettőnél pedig negyven százalékos volt a megtakarítás, annyival kellett kevesebbet fizetni” – mondta Hajdú Sándor a klub elnöke a televíziónak.

Az elemzés során a gigajoulokat forintosították, amiből kiderült, hogy éves szinten a 44 lakásos toronyházaknál, csupán azzal, hogy a lakók radiátoronként látták a fogyasztás mennyiségét, éves szinten, lakásonként átlag 30 ezer forintot takarítottak meg.

„A költségosztós házban kiderült ez az épület 1.400 ezer forinttal fizet kevesebbet, mint az ahol semmi mérés nincs. Ahol meg egyedi hőmennyiségmérő van, ott pedig 1.600 ezer forinttal fizetnek kevesebbet, de mondhatnám fordítva is, az az épület, ahol semmi nincs, nincs mérési lehetőség 1.600 ezer forinttal fizet többet a fűtésért. Ez akkora összeg, de ha az 1.400 ezret is számítom, hogyha a költségosztót felszerelik, gyakorlatilag ez a beruházás 1 év alatt megtérül. De miután nincs hőfokszabályozós radiátorszelep a radiátorokon, ez azt jelenti hogy nem egy, hanem kettő év alatt fog megtérülni, mert ezt azért fel kell szerelni. Jelen pillanatban, hogyha meleg van, a fogyasztást úgy csökkentik, hogy kinyitják az ablakot.”

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szeretettel köszöntjük a szépkorú Csugányi Antalnét

A Közös Képviselők Klubjának elnöke hozzátette: az eredmények alapján minden társasháznak érdemes megfontolni, hogy valamilyen költségmegosztóra beruházzanak, mert ezzel nem csak kevesebbe kerül a fűtés, hanem igazságosabb is lesz a rendszer, hiszen mindenki a saját fogyasztása, illetve hőmérsékletigénye után fizeti a fűtésszámlát. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments