Néhány hasznos tanács a szombati elektronikai hulladékgyűjtés előtt

Szombaton, néhány hónapon belül immár másodszor lesz lehetősége az állandó váci lakcímmel rendelkezőknek, hogy megszabaduljanak a háztartásban feleslegessé vált elektronikai hulladékoktól. Kevesen tudják, de ezekben veszélyes anyagok is találhatók, ezért már a szállítás előkészítésénél érdemes néhány tanácsot megfogadni, nehogy bajba sodorjuk magunkat vagy családunkat. 

Az elektronikai termékeink számos összetevője között bizony vannak olyanok, melyek veszélyesek lehetnek az egészségünkre, ha nem megfelelő készülékhasználat, szervizelés vagy hulladékgazdálkodás folytán a környezetbe, majd onnan a szervezetünkbe jutnak. Az Európai Unió – figyelembe véve a biztonságos és gazdaságos helyettesíthetőséget – számos olyan szabályt hozott az elmúlt években, melyek ezen veszélyes anyagok csökkentett vagy tiltott felhasználását írták elő a gyártók számára – derül ki a Hulladékvadász összefoglalójából.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  "Deákvár 125" Kiállítás megnyitó a Deákvári főtéren

Az elektronikai termékek veszélyesanyag-tartalmának korlátozásáról (a RoHS-szabályozásról: Restriction of Hazardous Substances) az Európai Parlament és Tanács az 2002/95/EK irányelvében, a RoHS1. irányelvben döntött. Hazánkban az irányelvet átültető 16/2004. (X. 8.) KvVM rendeletet 2006. július 1-jétől kellett alkalmazni. Az Európai Unióban a szabályozás 2008-2010 között felülvizsgálatra került, és így született meg a RoHS1. irányelvet váltó, az Európai Parlament és Tanács 2011/65/EU irányelve, a RoHS2. irányelv, melyet a hazai jogba a 374/2012. (XII. 18.) Kormányrendelet ültetett át.

Milyen anyagokra vonatkozik a korlátozás?

A szabályozás szerint hatféle vegyi anyagot nem lehet a jogszabályban meghatározott mértéket meghaladóan alkalmazni az elektromos készülékekben. Ez a hat anyag az ólom, a higany, a kadmium, a hat vegyértékű króm, valamint a polibrómozott bifenilek (PBB) és a polibrómozott difenil-éterek (PBDE).

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  „Tavaszi szél vizet áraszt…”

Sok veszélyes anyag a ma kapható készülékekben már nem, vagy csak korlátozott esetekben és mennyiségben található meg. Fontos hangsúlyozni, hogy ezek az anyagok a régi készülékek rendeltetésszerű használata során sem okoznak problémát, a bennük alkalmazott összetevők toxikus (mérgező) hatása a használat során nem jelentkezik. Azonban kiemelten fontos, hogy az elektronikai berendezéseket meghibásodásuk esetén szakszervizzel javíttassuk, továbbá a berendezésekből származó hulladékot szelektíven gyűjtsük, mert nem megfelelő hulladékkezelés esetén a környezetre és ezáltal az emberre is jelentős veszélyt jelenthetnek.

Számos szabályozás és változás segíti, hogy új készülékeink a lehető legkevésbé legyenek környezetszennyezőek. De azt is tudjuk, hogy itt Magyarországon – Otthon Melege Program ide vagy oda – még mindig rengeteg régi készülék van a háztartások használatában. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments