Az időben elkezdett újraélesztés életet menthet – Vácott hol vannak defibrillátorok?

Az életet és a halált számos esetben csupán néhány másodperc választja el. Egy rossz lépés, egy szerencsétlen véletlen, egy meggondolatlan tett. Ebben a pár másodpercben lényeges, hogy van-e segítségünk, megállítható-e az átlépés, visszahozható-e az ember. Ma már a technika csodákra képes. Defibrillátorok tucatjai állnak rendelkezésre, ám az emberek többnyire nincsenek tisztában azzal, hogy léteznek ilyenek, és nem tudják ezeket használni.

Bizonyos esetekben nélkülözhetetlen az életmentéshez a laikus emberek által is használható defibrillátor és a használatához kapcsolódó oktatás. Ma már tudjuk, hogy kortól, nemtől, fizikai állapottól függetlenül sok esetben előjel nélkül bármikor bekövetkezhet egy hirtelen szívleállás. Ilyen esetben négy perc elteltével az agy olyan oxigénhiányos állapotba kerülhet, melynek során visszafordíthatatlan és maradandó idegrendszeri károsodások alakulhatnak ki.

Nagyon fontos, hogy a mentő kiérkezéséig cselekedjünk, mert valakinek az élete a mi segítségünkön múlhat.  

Varga Erika, a Defibrillátor Plusz Kft. kereskedelmi igazgatója, vezető oktató részletezte, miért fontos, hogy időben tegyük meg a szükséges lépéseket, hiszen ezzel életet menthetünk.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Újabb parkolóhelyek épültek Alsóvároson

„Szívleállás esetén az újraélesztést és a defibrillátor használatát haladéktalanul meg kell kezdeni. A mentők kiérkezéséig – ami ma Magyarországon, átlagosan 10-15 perc – bajba jutott embertársunk élete a helyszínen tartózkodó emberek hozzáállásán, azonnali segítségnyújtásán múlhat. Nemcsak ott indokolt ilyen életmentő készülék kihelyezése, ahol sok ember megfordul, hanem bárhol, ahol a mentő megérkezése négy-öt percen túl várható.

Egyes országokban már a családok otthonában is megtalálható. Cégünk defibrillátor kihelyezésével, forgalmazásával foglalkozik, és célunk minél több intézménybe, szállodába, iskolába, munkahelyre, szórakozóhelyre, magánházakba, minél több emberhez eljuttatni a készüléket, hogy legyen esélyünk, ismeretünk és bátorságunk életet menteni. Van a témában belső motivációm, felelősség-tudatom, és minden egyes nap érdemes felkelnem, hiszen tudom, hogy »valakinek az élete a te segítségeden múlhat! « Én pedig azért vagyok, hogy megtanítsam, vészhelyzet esetén mit fog tenni az adott személy a mentők kiérkezéséig, hogyan legyen bátor, akkor is, ha eddig félt.”

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Ismét örökbefogadó és sétáltató nap szombaton a Zöld menedék telephelyein

Napjainkban az egészségtudatos magatartást tanúsító vállalatok és intézmények egyre inkább felismerik, megteszik a szükséges lépéseket a megelőzés érdekében. Az elsősegélynyújtás ismerete nem csupán műveltség és főleg nem kor kérdése. Előnyt jelenthet az élet minden területén, a szabadidő eltöltésénél, otthon, a családban és a munkahelyen is.

Ennek „infrastruktúrája”, azaz a defibrillátorokkal való általános ellátottság is szélesebb körű kiépítésre vár, nem beszélve a már kihelyezett és működő készülékek szervezett adatbázisának megteremtéséről, ami hosszú évek óta húzódik. A Defibrillátor Plusz Kft. a maga részéről a jövőben is mindent megtesz az országos fejlesztési feladatok megoldásában való közreműködés érdekében.

„Az általunk forgalmazott készülék (rövid betanítás után) külön szakképzettség nélkül is bevethető, automata külső defibrillátor (AED). Egyedülálló jellegzetessége, hogy nem csak elektromos sokkot tud leadni (ha az egyáltalán szükséges, hiszen az esetek felében ez nem is javasolt), de végigvezet a teljes újraélesztési folyamaton. Egyedülálló grafikus felülettel rendelkezik: jelzőfények, ábrák, feliratok, hangutasítások és visszajelzések kombinációja segíti az életmentő minden mozdulatát.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Marton Zsolt megyéspüspök tárlatvezetése szombaton - Memento 30

Egyetlen, összeépített elektródapárral működik. Megfelelő elektródával gyermekek újraélesztésére is alkalmas, újszülött kortól. Az egyetlen AED, amely figyeli, és segít létrehozni a megfelelő mellkas-kompressziót. Az életmentő tehát folyamatos visszajelzést, útmutatást kap, hogy képes legyen valódi újraélesztési segítséget nyújtani” – tette hozzá Varga Erika.

Vácott elvileg több helyen is van kihelyezett defibrillátor. A netes keresés szerint találunk készüléket az Apor főiskola főportáján, korábban arról kaptunk hírt, hogy a sportcsarnokban is van. Nemrég a piarista gimnáziumban is elhelyeztek egy berendezést. Valószínűleg még több helyen is van, de egységes városi adatbázis egyelőre tudomásunk szerint nem létezik. Várjuk olvasóink jelzéseit, amelyekből ellenőrzés után összeállítunk egy listát. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments