Elmaradt a Szlovák karácsony, de már tervezik a jövő évet a nemzetiségi önkormányzatnál

A 2020-as év mindenkinek felemásra sikeredett a koronavírus járvány miatt. Így van ez a váci nemzetiségi önkormányzatoknál is, hiszen sok programjuk maradt el a korlátozások miatt. A Váci Szlovák Nemzetiségi Önkormányzatnak ebben az évben le kellett mondania a közkedvelt Szlovák karácsonyt is, erre az elmúlt 22 évben nem volt példa.

„Az akadályok ellenére is nagyon jó munkatervet készítettünk erre az évre, még márciusban, de szűkebbre kellett vennünk” – mondja dr. Alt Gyula, a grémium elnöke. Hozzáteszi: a nehézségek ellenére az ingyenes nyelvoktatást beindították, amely most online térbe kényszerült.
Nyáron ellátogatott hozzájuk a Szlovákok Világszövetségének delegációja (képünkön) is, akik nagyra értékelték a váciak munkáját, amit nem csak helyben, hanem a környéken is végeznek. Hiszen támogatják minden évben a környező szlovák településeket is, emellett idén a város koronavírus számlájára is befizettek egy nagyobb összeget.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szeretettel köszöntjük a 95 esztendős Tamás Pált

„Nagyon jól esett nekünk, amikor a városnak beszámoltunk a testületi ülésen munkánkról, és több képviselő is szlovákul kezdte mondandóját.”

Készültek a Szlovák karácsonyra is, a Szlovák Állami Népi Együttes látogatott el volna Vácra, majd az ecseri lakodalmat szerették volna bemutatni, végül a Vác Civitas Szimfonikus Zenekart kérték fel. A koronavírus miatt azonban le kellett mondaniuk a rendezvényt.
A jövő évi tervekre kitérve Alt Gyula elmondta, hogy három vonalon szeretnének erősíteni.

„Jövő májusban népszámlálás lesz. Nekünk feladatunk, hogy a városban minél több ember vallja magát nemzetiséginek. Ez nagyon fontos nekünk, nem utolsó sorban a támogatás mértéke miatt sem. Emellett szeretnénk ismét megerősíteni a testvérvárosi kapcsolatokat is. Elsősorban a fiatalokat szeretnénk ebbe bevonni, számukra szervezni egy ifjúsági atlétikai olimpiát. Szeretnénk a helyi és környékbeli szlovák vállalkozókat is támogatni és egy tanácskozásra meghívni őket, a korábbiakhoz hasonlóan. Ezek csak a várossal karöltve valósíthatóak meg, bízunk a jövő évi együttműködésben” – mondta.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Matkovich Ilona bejelentette az Összefogás Vácért polgármester- és képviselő-jelöltjeit

Márciusra – ha a járvány engedi – elhozzák Vácra az ecseri lakodalmast szlovák nyelven, és tervezik már a jövő évi szlovák tanulmányútjukat is.

A Váci Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat minden vácinak boldog karácsonyt és egészségben, sikerekben gazdag új esztendőt kíván! ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments