Tiltakozik Vác és a Szabad Városok Szövetsége is az iparűzési adó megfelezése miatt

Matkovich Ilona polgármester a város honlapján tiltakozik az iparűzési adó megfelezése miatt. A Szabad Városok Szövetsége, – melyben Göd, Gödöllő és Szentendre is tag -, pedig közleményében arról ír, hogy az iparűzési adó megfelezésének semmi köze a gazdasági válság kezeléséhez, annak csakis a Fidesz hatalmi politikájához van köze.

Az aláíró polgármesterek közös tiltakozásra hívták azokat az önkormányzatokat, amik meg akarják védeni a polgáraiknak nyújtott közszolgáltatásaikat és saját cselekvőképességüket – írja a 444.hu. „Közösen kell fellépnünk a sötét időket idéző, sötét szándékok miatt meghozott kormánydöntés ellen” – írták.

A csatlakozó önkormányzatok tiltakozásuk jeléül, „a közszolgáltatások védelmében” december 23-án 19 órától egy estére lekapcsolják a díszkivilágításokat, hogy felhívják a polgárok figyelmét az önkormányzatok által biztosított közszolgáltatások fontosságára.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Újabb parkolóhelyek épültek Alsóvároson

Azt írták, az iparűzési adó bevételéből az önkormányzatok a mindenkinek járó közszolgáltatásokat biztosítják, a helyi tömegközlekedést, a szemétszállítást, utak karbantartását, közvilágítást, zöldfelületek kezelését, ebből fizetnek szociális támogatásokat, finanszíroznak színházakat, kulturális és sporttevékenységet, ezek ellátása Orbán döntése miatt veszélybe került.

Szerintük a 25 ezer főnél nagyobb településeknek ígért egyedi kompenzációt „Orbán Viktor kénye-kedve szerint”, politikai alapon fogja osztani a kormány.

Matkovich Ilona szerint a döntés az önkormányzatiság kivégzését jelenti!

„Az iparűzési adó harminc évig volt az önkormányzatok által végzett közszolgáltatások alapja. A döntés leginkább a 25 ezer fő feletti városok mindennapjait rengeti meg, amelyek nagy számban ellenzéki vezetésűek. A kormány, (vagy Orbán Viktor? – ez nem derült ki a bejelentésből) majd egyedileg fog dönteni, hol mennyit pótolnak vissza a többszáz milliós bevételkiesésből. Ez a döntés az önkormányzatokon keresztül az embereknek okoz súlyos károkat, mert a mindennapi élet legfontosabb szolgáltatásainak finanszírozását sodorja veszélybe. Az iparűzési adó ugyanis a legtöbb városban nélkülözhetetlen a tömegközlekedés, a közvilágítás, óvodai ellátás, bölcsőde, a vízszolgáltatás stb. fenntartásához” – írja.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Matkovich Ilona bejelentette az Összefogás Vácért polgármester- és képviselő-jelöltjeit

A városvezető szerint az elsőre vállalkozóbarátnak tűnő intézkedésnek valójában semmilyen más célja nincs, mint hogy megszüntesse az önálló önkormányzatokat hazánkban.

„A vállalkozásoknak ez nem jelent érdemi segítséget, hiszen a bevétel alapján fizetendő adó mértéke meglehetősen alacsony. És aki bajban van, ezért eleve kevesebbet fizet.”

A váci önkormányzatnál hétszáz fő dolgozik, akik pártállástól függetlenül az első sorban küzdötték és küzdik végig a járvány elleni védekezést.

„Tőlünk már eddig is százmilliókat vont el a kormány, miközben egy sor pluszfeladatot rótt ránk a pandémia miatt. Meggyőződésem, hogy amit most tettek, az nem szolgálja Magyarország érdekét” – írja végezetül. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments