Az önkormányzatok korrupció elleni védettségét vizsgálta az ÁSZ, Vác 2-est kapott

Ötös skálán átlagosan 4,3-ra értékelte a Pest megyei önkormányzatok korrupció elleni védettségét az Állami Számvevőszék. Vác 2-est kapott az 5-ös skálán.

A közép-magyarországi megyében 23 polgármester és 48 jegyző már 2020-ban intézkedéseket tett a beszámoló készítés integritást biztosító lényeges feltételeinek a megerősítése, illetve kiépítése érdekében. Ezeknek az önkormányzatoknak – az ÁSZ ellenőrzésének eredményeként – javult az integritása.

Az ÁSZ értékelése és iránymutatása – az integritás erősítése érdekében – 80 önkormányzat polgármestere, valamint jegyzője részére biztosít további előrelépési lehetőséget, saját felelős vezetői magatartásuk függvényében, 2021-re vonatkozóan.

Az Állami Számvevőszék első alkalommal értékelte egyidejűleg az összes magyarországi önkormányzat és hivatalaik integritását – korrupció elleni védettségét –, illetve a működést meghatározó lényeges szabályozási környezetük kialakítását. A 3197 önkormányzatot és 1284 önkormányzati hivatalt érintő rendszerszintű értékeléssel, illetve többszintű tanácsadó tevékenységével az ÁSZ a COVID-19 világjárvány időszakában nyújtott támogatást a szabályok betartásához, ami megalapozza, illetve elősegíti az önkormányzatok hatékony feladatellátását.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Vasúti átjáró sorompójának hibája

Az adatszolgáltatás, a megnevezett dokumentumok értékelése, illetve a figyelemfelhívásokra tett intézkedések alapján az ÁSZ 1-5 skálán osztályozta az egyes önkormányzatokat, ahol 1-es osztályzat jelenti a legmagasabb, az 5-ös pedig a legkisebb korrupciós kockázatot.

Pest megye önkormányzatainak értékelése

Pest megyében összesen 188 önkormányzat van, amelyek gazdálkodási feladatait 150 önkormányzati hivatal látja el. Jelen ellenőrzés 186 helyi önkormányzatra és 148 hivatalra terjedt ki, a megyei jogú város, Érd és a megyei önkormányzat, illetve hivatalaik értékelését az ÁSZ a 66 legnagyobb önkormányzat értékelését összegző jelentésében használta fel. Jelen ellenőrzést az ÁSZ 183 önkormányzatnál végezte el, három önkormányzat (Budajenő Község Önkormányzata, Csömör Nagyközség Önkormányzata és Vácrátót Község Önkormányzata) esetében az ellenőrzés együttműködés hiányában nem volt lefolytatható, de értékelhető volt.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Áprilisban indul a Központi Statisztikai Hivatal lakosságot érintő adatfelvétele

Pest megyében 82 önkormányzatnál és 59 hivatalnál a polgármester, illetve a jegyző eleget tettek az integritási kontrollok alapvető feltételeit jelentő, a jogszabályban előírt szabályozási kötelezettségének. További 23 polgármester és 48 jegyző pedig – az ÁSZ jelzésének figyelembevételével – már az ellenőrzés ideje alatt tett javító intézkedéseket a beszámoló készítés integritást biztosító lényeges feltételeinek a kiépítése érdekében.

Az ÁSZ értékelése 80 önkormányzat polgármestere, valamint jegyzője részére saját felelős vezetői magatartása körében a 2021. évre vonatkozóan további előrelépési lehetőséget biztosít a csalásmentes környezet kiépítése érdekében, az alapvető integritási feltételek területén. Ezek között vannak olyan polgármesterek és jegyzők is, akik egyes intézkedéseket már az ellenőrzés időszakában megtettek.

Pest megyében 12 önkormányzatnál, illetve a gazdálkodási feladataikat ellátó hivataloknál rendszerszintű kockázatok maradtak fenn. Ezeknél az önkormányzatoknál új, kiterjedtebb ellenőrzés indokolt.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Egy szemtanú feljegyzései - A Migazzi Zarándokház és a PüspökVác látogató és rendezvényközpont története a II. világháború előtt és után

A számvevőszéki ellenőrzések célja nem a hibakeresés, hanem a közpénzügyi helyzet javítása, a közpénzt használó és közvagyont kezelő szervezetek szabályozottságának, korrupció elleni védettségének, illetve átláthatóságának fejlesztése, végső soron az egyes önkormányzatok működését övező közbizalom további erősítése.

A listában Vác 2-es értékelést kapott, míg Sződliget 3-ast, Verőce 4-est, Kismaros 5-öst, Nagymaros 3-ast, Göd 4-est, Dunakeszi 5-öst kapott.

A teljes lista és a jelentés itt érhető el: www.asz.hu/storage/files/files/jelentes/2021/21018.pdf?download=true

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments