Különös alkotások a Lyra Könyvesház Torony Galériájában

Érdekes kiállításra invitálja a váci művészek munkái iránt érdeklődő közönséget a Lyra Könyvesház legújabb plakátja. A Torony galériában február 5-től Kovács Aurélné, nyugdíjas óvónő varrott képein tekinthetjük meg városunk jellegzetes épületeit, szobrait, köztéri látványosságait.

Első hallásra különös az alkotások „műfaji besorolása”: varrott kép, hiszen, a képeket többnyire festik (fényképezik). –  De, nem kizárólag! A textil és a képi ábrázolás nem idegenek egymástól! Gondoljunk a díszítőművészet hímzett vagy rátétes mintáira! – Technikájukat tekintve a kiállított képek idesorolhatók, mivel applikációval, rátétekkel készültek.

Az applikáció az egyik legnépszerűbb varrásmód, melyet a népi díszítőművészek és a foltvarrók is szívesen alkalmaznak. Lényege: az alap textilre eltérő színű anyagokból kerül a minta, aminek rögzítése eredetileg kézzel, láthatatlan öltésekkel történt. Ez sok időt és nagy gyakorlatot igényel. A varrógépek elterjedése meggyorsította a munkafolyamatot, persze, módosította a technikát is.

A gépi applikációnak egyik elterjedt változata, az ún. raw edge (szó szerint: nyers szél) technika alkalmazásakor a mintát úgy rögzítik az alapra, hogy a szélét géppel varrják körbe sűrű cikcakk öltéssel, vagy egyéb díszítő tűzéssel, pl. pelenkaöltéssel, stb. A munkák elkészítéséhez nagy türelem, jó szem és ügyes kéz kell. Így, az immár látható öltések a munka díszévé válhatnak.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  „Tavaszi szél vizet áraszt…”

Mi adja ezeknek a képeknek a különlegességét?

Nem önmagában a technika – hiszen számos díszítőmotívum készül így – hanem, a technika és a témaválasztás együttese. Hogyan „találkozott” az applikáció a váci városképekkel? Története van annak!

2018 januárjában lelkes váci és környékbeli foltvarrók (e sorok írója is) megalakították a Váci Foltvarró kört, későbbi nevén Váci Foltműveket. A cél az volt, hogy megismerkedjenek a foltvarrás technikáival, egymást segítsék, inspirálják, és minél szebb munkákat készítsenek önmaguk és családjuk örömére. Kovács Aurélné, Magdi is jelentkezett a körbe, ahol az első találkozókon szakmai vezetőnk, Sólyom Melinda irányításával ismerkedtünk az ún. hawaii, kézzel varrott rátétes technikával. Vezetőnk nagy gyakorlattal, boszorkányos ügyességgel öltögette „láthatatlan” öltésekkel a kiválasztott levélmintát. Persze, mi többiek nem voltunk ennyire sikeresek. Magdi, mint akkor már tapasztalt gépi hobbivarrónő megoldotta a problémát: géppel applikálta a levelet. Aztán a levél rákerült egy szatyorra, díszítésnek, majd díszpárnák készültek hasonló módon. A siker nem maradt el. A foltvarrók és a barátnők lelkes elismerése újabb és újabb alkotásokat ösztönzött. A kreatív óvónő már arra „merészkedett”, hogy a város épületeit is megörökítse. Elsőként az emblematikus bazilikát – majd jött a karantén, amiben Magdika nem deprimáltan ült, hanem belevágott a többi híres látványosság „megvarrásába”. Így kerekedett ki ez a kiállításnyi anyag.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  A táj portréja - Tükörkép

Középen az alkotó, Kovács Aurélné, Magdika lányával, Onozóné Kovács Gabriellával
és Jess Kingával, a Lyra Könyvesház tulajdonosával

A „bábák” között hálával meg kell említeni Kuruczné Paál Mária művésztanár személyét is, hiszen ő volt az, aki felfedezte a születő munkákban az értéket, ami a hobbitevékenység fölé emeli őket. Először ő javasolta, hogy mutassák be a váciaknak a „képeslapokat” és díszpárnákat, és művésznevet is adott az alkotónak: KAM.

Köszönet a kiállítás kurátorának, Németh Árpád váci festőművésznek, aki megérezte a varrott képek megragadó hangulatát. Mint megnyitójában mondta:

„Kovács Aurélné, mint óvónő nem mozog idegenként a képzőművészet világában, hiszen az óvónők képzésének fontos része a képi ábrázolás megismerése, így sokat tudnak a folt, a vonal, a képi szerkezet törvényszerűségeiről – de a kiállított alkotások nemcsak leképezik a látványt, hanem átírják azt.” Ez pedig, a legjobb útlevél a művészet felé.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  "Deákvár 125" Kiállítás megnyitó a Deákvári főtéren

Minden érdeklődőnek ajánlom ezt a különleges, vidám kiállítást, amely egy hónapig lesz megtekinthető a Lyra Könyvesház meghitten befogadó hangulatú galériájában. (Kmettyné Balogh Zsuzsanna) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments