A Ligetbe látogatni szabad, de a takarítása az idén is később lesz megtartva

Igen, egy felettébb paradox helyzetben vagyunk, amikor az egészségünk védelmének érdekében távolságot kell tartanunk és nem tehetünk semmit csoportosan annak érdekében, hogy egészségesek maradjunk. Nincs tanítás – vagyis ami van online -, és zárva vannak a boltok, szünetelnek a szolgáltatások és az uszodák konditermek sem látogathatók.

Semmit sem tehetünk, amit nem szabad, így maradunk a megadott keretek között. Egyénileg sportolni, gyalogolni, futni lehet. Ezért hát ahogy kisüt a nap, és barátságosra fordul az idő, tömött sorokban megindul a korzózás a Duna-parton. Hétvégeken a Liget látogatottsága is a terhelhetőség határait súrolja. Mindenhol, ahol van hely leparkolnak az autók, – mert csak nem fogunk odáig gyalogolni – és a járgányokat a fák között hagyva elindulnak a városlakók felfedezni a varázslatos Ligetet és a Duna-partot.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Vajda Lajos és Szentendre – vándorkiállítás a művelődési központban

Van ebben valami nagyszerű is, hiszen, ha vége a vírusveszélynek, talán megmarad ez a jószokás, ami most a kevés kikapcsolódási lehetőség egyike.

A sors iróniája, hogy a Ligettakarítást, ami ezen a hétvégén lenne, nem tudjuk megszervezni, mert az már szervezett tevékenység lenne és csoportosulással járna. Igaz ha jó idő van, a hétvégi látkép is kezd hasonlítani a Ligettakarításhoz a létszám tekintetében. De talán a következő két hullám között ismét lazíthatnak a korlátozásokon, és megszervezhetjük az ősszel lehullott avar összegyűjtését, hogy az esővel keveredve ne okozzon balesetveszélyt, talán sikerül megmetszenünk a növényzetet egy kicsit később, és talán sikerül a szemetet is összeszedni, ami most a Liget terheltsége miatt rohamosan növekszik. A város és az egyház támogatásával, ahogy lehet bepótoljuk a húsvét előtti hagyományos programot.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Bölcsődék napja - „Hivatástudattal a szívekben”

Addig is arra kérünk mindenkit, esős időben nézzen a lába alá, és ha már adott a Liget látogathatósága, éljen a lehetőséggel, de ne dobálja el a szemetet, a papír „zsepit”, a csikket és a cigis dobozokat.

Tényleg, eszébe jutott már a kedves olvasónak, hogy egy olyan járvány kellős közepén vagyunk, ami elsősorban a tüdőt, a légutakat támadja és bele is halhatunk?

Mert, hogy szinte minden bolt zárva van már, kivéve a dohányboltokat, amik nagyrészt olyan termékeket árulnak, amire nagy betűvel van felírva, hogy „súlyosan károsítja az ön és környezete egészséget, a légutakat”.

Ezért kérjük azoktól, akik nem bíznak a Covidban, és a biztos hatás kedvéért rágyújtanak, a csikket legalább a kukába dobják, ha elszívták és ne a Liget fái közé. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments