Online színházi előadások az AVKF szakmai napján az óvodásoknak és a kisiskolásoknak

A Magyarországon másfél évtizede megjelent, japán gyökerű kamishibai-papírszínház lehetőségeinek bemutatásával, a képekkel való mesélés oktatásban betöltött szerepével, pedagógia jelentőségével és a műfaj sokoldalúságával foglalkozik az Apor Vilmos Katolikus Főiskola online szakmai napján 2021. május 14-én. Az előadók között nemcsak művészeti és pedagógus szakemberek, hanem gyerekek is lesznek, a szakmai beszélgetéseket kísérő kisebb színházi online előadásokra pedig várják az óvodásokat és kisiskolásokat is.

A pedagógusképző intézmény oktatói és hallgatói számára különösen fontos az irodalmi-művészeti nevelés, a képzeletfejlesztés, a gyerekekkel való kommunikációs formák minél szélesebb körű megismerése, felhasználása. A képekkel való történetmesélés, a vásári képmutogatás, a japán kamishibai hagyományait felhasználó kamishibai-papírszínház pedig nagyon jól működik az oktatási-nevelési intézményekben. Nemcsak úgy, hogy a pedagógus mesél a gyerekeknek, hanem úgy is, hogy a diákokat új történetek kitalálására, előadására és alkotására ösztönzi. A papírszínháznak köszönhetően nincs szükség az olvasás megszakítására, a könyv körbeadására, mert a mesélő által a fakeretben mozgatott nagyméretű képek folyamatosan változnak. A lapok hátulján található szöveget színházi hatásokkal kiegészítve adja elő a mesélő, miközben senki nem marad le a vizuális élményről, a képeket mindenki látja. A figyelem így egyszerre tud az illusztrációkra és a mese szövegére irányulni.

Az Apor Vilmos Katolikus Főiskola szervezésében, május 14-én, pénteken megrendezett szakmai nap kerekasztal-beszélgetésén irodalomtudós, szerkesztő, képzőművész, előadóművész, színházi alkotó és drámapedagógus szakemberek mutatják be a műfaj sokoldalúságát és pedagógiai jelentőségét, illetve színházi, formai kiteljesedésének irányaival is találkoznak a szakmai programon résztvevők. Hivatásos előadóművészek, pedagógusok, diákok pedig kisebb online színházi előadásokat adnak majd elő a nézőknek, amelyekre szeretettel várják a gyerekek, családok, óvodák, osztályok jelentkezését.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Elkészült Vác első kutyafuttatója

„Az Apor Vilmos Katolikus Főiskolán több évtizede működik drámapedagógus képzés, az intézmény bábjáték oktatásában is kiemelt és országosan is egyedülálló feltételekkel rendelkezik. Ezért is fontos számunkra, hogy a Magyarországon másfél évtizede megjelent papírszínházi műfajról pedagógiai, és művészeti szempontból is beszéljünk, a téma sokoldalúságát bemutatva” – mondja Székely Andrea, az AVKF művésztanára, drámapedagógia szakfelelőse. „Az online program nemcsak a pedagógusoknak, gyerekszínházzal, gyerekirodalommal foglalkozó művészeknek, könyvtárosoknak szolgálhat nagyon hasznos információkkal, de a külön megjelölt színházi előadásokat nagy szeretettel ajánljuk a gyerekeknek – óvodásoknak és kisiskolásoknak – és a családoknak is!”

Regisztráció: https://forms.gle/YLM4zLkDjmQk2FmK8

Program

9.00 – Megnyitó – Hodossy Vivien, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola hallgatója

Köszöntő – Dr. Gloviczki Zoltán, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola rektora

9.05 – Vásári képmutogató játék: Gulyás Miska és Káposzta Sára históriája – Hodossy Vivien, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola hallgatója

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  A Vácon és Vác környékén élőknek is segít a kormány Rétvári Bence szerint

9.15 – Előadások a papírszínház műfajról

A program céljainak bemutatása – Székely Andrea, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola művésztanára, drámapedagógia szakfelelőse

A családi papírszínház bemutatása – Fekete Anetta muzeológus, Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely

A rút kiskacsa családi színház eszközeinek bemutatása – Bartha Kata bábművész

A Csimota papírszínház bemutatása – Csányi Dóra főszerkesztő, Csimota Kiadó

10.00 – Előadások gyerekcsoportnak (A produkciókat ajánljuk az óvodások és kisiskolások számára)

Pöttyös Nap – Csupics Nikolett, pedagógus

Só – Revuczky Nóra, bábművész (Délibáb Színház)

10.30 – A kék ló – Farkas Márta pedagógus, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola hallgatója

A gomba alatt – Féjáné Demeter Dorina, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola hallgatója

10.45 – A papírszínház a pedagógiai munkában – Pásztor Csörgei Andrea könyvtáros, drámatanár (Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium)

11.25 – Hazudós mese – Benyó Réka, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola hallgatója

A csillagszemű juhász – Rákóczi Barbara, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola hallgatója

11.30 – Szünet

11.50 – Előadások a szakmai közönségnek (gyerekek mutatják be saját alkotásaikat)

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Világos lett a Contitech-nél lévő buszmegálló és a csendesréti bekötő út is

A nyúl és a paci eltűnt töke – Surányi Lili középső csoportos óvodás

11.55 – A Budai Rajziskola diákjainak előadásai

A Muminok mindennapjai, Az irodai dolgozók mindennapjai – Rácz Sári

Folti és a farm – Albert Lilla

A szegényember és a kutyácska – Diószeghy Pál

Dr. Medvegyev rendel: hétfőtől szombatig – Hauer Hanna

A háromlábú kiscica – Pőcze Noémi

12.15 – A sárga macska – Kopányi Alíz, Arany János Gimnázium, 9. évfolyam

12.25 – Ebédszünet

13.00 – Kerekasztal-beszélgetés a felmerülő gondolatokról, kérdésekről

Dr. Zóka Katalin főiskolai tanár, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola rektorhelyettese; Csányi Dóra főszerkesztő, Csimota Kiadó; Fábián Noémi képzőművész, tanár (Budai Rajziskola, MOME); Pásztor Csörgei Andrea könyvtáros, drámatanár (Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, Cerkabella); Revuczky Nóra bábszínész, drámatanár (Délibáb Színház); a beszélgetést vezeti: Székely Andrea, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola művésztanára, drámapedagógia szakfelelőse

14.00 – Szamarabb a szamárnál – az Aranyszamár Színház bábelőadása ONLINE PREMIER!

Csizmás Kandúr – az egri Harlekin Bábszínház előadása ♦

14 napos próbaolvasás!
Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments