Online színházi előadások az AVKF szakmai napján az óvodásoknak és a kisiskolásoknak

A Magyarországon másfél évtizede megjelent, japán gyökerű kamishibai-papírszínház lehetőségeinek bemutatásával, a képekkel való mesélés oktatásban betöltött szerepével, pedagógia jelentőségével és a műfaj sokoldalúságával foglalkozik az Apor Vilmos Katolikus Főiskola online szakmai napján 2021. május 14-én. Az előadók között nemcsak művészeti és pedagógus szakemberek, hanem gyerekek is lesznek, a szakmai beszélgetéseket kísérő kisebb színházi online előadásokra pedig várják az óvodásokat és kisiskolásokat is.

A pedagógusképző intézmény oktatói és hallgatói számára különösen fontos az irodalmi-művészeti nevelés, a képzeletfejlesztés, a gyerekekkel való kommunikációs formák minél szélesebb körű megismerése, felhasználása. A képekkel való történetmesélés, a vásári képmutogatás, a japán kamishibai hagyományait felhasználó kamishibai-papírszínház pedig nagyon jól működik az oktatási-nevelési intézményekben. Nemcsak úgy, hogy a pedagógus mesél a gyerekeknek, hanem úgy is, hogy a diákokat új történetek kitalálására, előadására és alkotására ösztönzi. A papírszínháznak köszönhetően nincs szükség az olvasás megszakítására, a könyv körbeadására, mert a mesélő által a fakeretben mozgatott nagyméretű képek folyamatosan változnak. A lapok hátulján található szöveget színházi hatásokkal kiegészítve adja elő a mesélő, miközben senki nem marad le a vizuális élményről, a képeket mindenki látja. A figyelem így egyszerre tud az illusztrációkra és a mese szövegére irányulni.

Az Apor Vilmos Katolikus Főiskola szervezésében, május 14-én, pénteken megrendezett szakmai nap kerekasztal-beszélgetésén irodalomtudós, szerkesztő, képzőművész, előadóművész, színházi alkotó és drámapedagógus szakemberek mutatják be a műfaj sokoldalúságát és pedagógiai jelentőségét, illetve színházi, formai kiteljesedésének irányaival is találkoznak a szakmai programon résztvevők. Hivatásos előadóművészek, pedagógusok, diákok pedig kisebb online színházi előadásokat adnak majd elő a nézőknek, amelyekre szeretettel várják a gyerekek, családok, óvodák, osztályok jelentkezését.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Marton Zsolt megyéspüspök tárlatvezetése szombaton - Memento 30

„Az Apor Vilmos Katolikus Főiskolán több évtizede működik drámapedagógus képzés, az intézmény bábjáték oktatásában is kiemelt és országosan is egyedülálló feltételekkel rendelkezik. Ezért is fontos számunkra, hogy a Magyarországon másfél évtizede megjelent papírszínházi műfajról pedagógiai, és művészeti szempontból is beszéljünk, a téma sokoldalúságát bemutatva” – mondja Székely Andrea, az AVKF művésztanára, drámapedagógia szakfelelőse. „Az online program nemcsak a pedagógusoknak, gyerekszínházzal, gyerekirodalommal foglalkozó művészeknek, könyvtárosoknak szolgálhat nagyon hasznos információkkal, de a külön megjelölt színházi előadásokat nagy szeretettel ajánljuk a gyerekeknek – óvodásoknak és kisiskolásoknak – és a családoknak is!”

Regisztráció: https://forms.gle/YLM4zLkDjmQk2FmK8

Program

9.00 – Megnyitó – Hodossy Vivien, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola hallgatója

Köszöntő – Dr. Gloviczki Zoltán, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola rektora

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Föld napi váci rendezvények – Kerékpáros felvonulás és Naszály túra

9.05 – Vásári képmutogató játék: Gulyás Miska és Káposzta Sára históriája – Hodossy Vivien, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola hallgatója

9.15 – Előadások a papírszínház műfajról

A program céljainak bemutatása – Székely Andrea, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola művésztanára, drámapedagógia szakfelelőse

A családi papírszínház bemutatása – Fekete Anetta muzeológus, Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely

A rút kiskacsa családi színház eszközeinek bemutatása – Bartha Kata bábművész

A Csimota papírszínház bemutatása – Csányi Dóra főszerkesztő, Csimota Kiadó

10.00 – Előadások gyerekcsoportnak (A produkciókat ajánljuk az óvodások és kisiskolások számára)

Pöttyös Nap – Csupics Nikolett, pedagógus

Só – Revuczky Nóra, bábművész (Délibáb Színház)

10.30 – A kék ló – Farkas Márta pedagógus, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola hallgatója

A gomba alatt – Féjáné Demeter Dorina, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola hallgatója

10.45 – A papírszínház a pedagógiai munkában – Pásztor Csörgei Andrea könyvtáros, drámatanár (Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium)

11.25 – Hazudós mese – Benyó Réka, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola hallgatója

A csillagszemű juhász – Rákóczi Barbara, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola hallgatója

11.30 – Szünet

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Jövőálló hivatások, személyre szabott figyelem: benéztünk az Apor Vilmos Katolikus Főiskolára

11.50 – Előadások a szakmai közönségnek (gyerekek mutatják be saját alkotásaikat)

A nyúl és a paci eltűnt töke – Surányi Lili középső csoportos óvodás

11.55 – A Budai Rajziskola diákjainak előadásai

A Muminok mindennapjai, Az irodai dolgozók mindennapjai – Rácz Sári

Folti és a farm – Albert Lilla

A szegényember és a kutyácska – Diószeghy Pál

Dr. Medvegyev rendel: hétfőtől szombatig – Hauer Hanna

A háromlábú kiscica – Pőcze Noémi

12.15 – A sárga macska – Kopányi Alíz, Arany János Gimnázium, 9. évfolyam

12.25 – Ebédszünet

13.00 – Kerekasztal-beszélgetés a felmerülő gondolatokról, kérdésekről

Dr. Zóka Katalin főiskolai tanár, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola rektorhelyettese; Csányi Dóra főszerkesztő, Csimota Kiadó; Fábián Noémi képzőművész, tanár (Budai Rajziskola, MOME); Pásztor Csörgei Andrea könyvtáros, drámatanár (Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, Cerkabella); Revuczky Nóra bábszínész, drámatanár (Délibáb Színház); a beszélgetést vezeti: Székely Andrea, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola művésztanára, drámapedagógia szakfelelőse

14.00 – Szamarabb a szamárnál – az Aranyszamár Színház bábelőadása ONLINE PREMIER!

Csizmás Kandúr – az egri Harlekin Bábszínház előadása ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments