A fagyi az örök klasszikus: megfestették, kiállították

Már több mint harminc éve ad helyet kiállításoknak a Margaréta Kávéház. Bayer Mária, az üzlet tulajdonosa ezzel is igyekszik támogatni a helyi alkotóművészeket. Garay Nagy Norbert festőművész növendékeit immár 2009 óta segíti azzal, hogy az adventi időszakban bemutathatják munkáikat a nagyközönségnek. Tíz éve pedig minden nyáron ugyancsak megmutatkozhatnak. A téma: a fagyi!

Múlt héten is ebben a témában nyílt kiállítás a Garay Művészeti Stúdió növendékeinek a Margaréta Kávézóban. A tárlatot Gerván Róbert tréner nyitotta meg, aki már 20 éve foglalkozik készség- és képességfejlesztéssel.

„Azt kell mondanom, mindig fejet hajtok Garay Nagy Norbert és tanítványainak eredményei előtt. Hihetetlen alkotásokat látunk most is a falakon, amiből visszaköszön a nyár, a vidámság, a felhőtlen gyermekkor, a színek kavalkádja pedig a jövőbe vetett hitről árulkodik.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Újabb polgármester-jelölt száll ringbe Vácon: a VVVE jelöltje dr. Csereklye Krisztina

De miért éppen a fagyi? Tényleg, van önök között olyan, aki nem szereti a fagylaltot? Létezik ilyen ember? Biztos van, de szerintem nem lehet teljesen boldog. A fagyit szeretni kell” – mondta. Visszaemlékezett arra is, amikor 50 fillér volt egy gombóc fagyi és csak három klasszikus – a csoki, a vanília és a puncs – közül lehetett választani.

Beszélt arról is, hogy honnan is ered a fagylalt.

„Nem a 70-es években indult világhódító útjára a fagyi. Már az ókori Kínában, Egyiptomban és a római birodalomban is fogyasztották a jeges desszertet. Persze akkor nem 50 fillérbe került, hanem hatalmas összegekbe, konkrét vagyon kellett hozzá, hogy valaki megkóstolja, ezért csak az igazán kiváltságosok úri huncutsága volt. Elsősorban a jég megőrzése a nyári hónapokban és tisztán tartása miatt volt nagyon drága, de az élvezet miatt ezt is megoldották.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  A Vác Városért Választási Egyesület képviselő-jelöltjei az önkormányzati választáson

Az ókori görögöknél Hippokratész egyenesen gyógyszernek tartotta és a leghíresebb római; Néró császár is fagyirajongó volt, aki a jeget többszáz kilométerről, a hegyekből hozatta magának” – mondta.

Kitérve a képzőművészeti alkotásokra azt mondta, hogy bár témájuk azonos, de mindegyik túlmutat a nyári finomságon és valami olyat mutat meg nekünk, amit felnőttként sem szabad soha elveszítenünk: Megmutatja, hogy élni jó!

Gerván Róbert végül arról beszélt, hogy az élményhez kell Garay Nagy Norbert, a mester és kellenek olyan művészetpártolók, mint a Margaréta Kávéház, akik lehetővé teszik a kiteljesedést.

A kiállítók: Álmos Léna, Máthé Liliána, Budai – Szresen Bianka, Rideg Nikolett, Kurth Zsófia Anna, Légrádi Ambrus, Csóri Zoé, Kertész Kyra, Lafkó Lilla, Mihazovszky Léna, Volentics Hanga, Szatmári Mira, Schineider Boglárka, Kalmár Julianna, Dudás Regina, Vuklovszki Helga, Szilágyi Kincső, Ragály Lili, Bártfai Bíborka.

A tárlat nyitva tartási időben megtekinthető a Margaréta Kávéházban. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments