Átadták a váci vízitúra megállóhely és utánpótlás központot

Csütörtökön adták át hivatalosan a Duna-parti új váci vízitúra megállóhely és utánpótlás központot.  Az új létesítmény egyrészt része a közép-dunai víziturisztikai fejlesztéseknek, amelyekre az európai uniós forrásokból komoly támogatást biztosított a kormány. Másrészt utánpótlás-nevelési központ is, amelyhez pedig éppen az Emberi Erőforrások Minisztériuma biztosított forrást a kiemelt sportágak létesítményfejlesztési támogatásából. Emellett a megvalósítást Vác Város Önkormányzata is támogatta, több mint 80 millió forinttal.

A rendezvényen Dr. Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkár arról beszélt, hogy mindig öröm átadni ilyen létesítményeket.

„A jövő bajnokai is itt vannak közöttünk, úgyhogy ezért is nagyon fontos, hogy nem csak nagy, kiemelt beruházások fejlődnek az egész országban, sőt azt is lehet mondani, hogyha a sporttörténelmet nézzük, a legnagyobb sportlétesítmény beruházások történnek az elmúlt évek során, amelyre nagyon-nagyon büszkék vagyunk és azt is lehet mondani, hogy nagyon-nagy igény volt rá. Úgyhogy az élsportot, az utánpótlás nevelést, a szabadidő sportot tudja kiszolgálni ez a fantasztikus létesítmény, ahol vagyunk, csodálatos környezetben, amely szeretettel fogja várni a fiatalokat és a szakembereknek is köszönhetően bizony nagyon jó kezekben lesznek a gyerekek” – mondta.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Vajda Lajos és Szentendre – vándorkiállítás a művelődési központban

„A lehető legjobb helyre került ez a csónakház. A lehető legjobb helyre került ez a központ, hiszen itt, Vácon nem most kell elkezdeni foglalkozni a különböző vízi sportokkal, evezős sportokkal, hanem ennek már több generáció óta óriási hagyománya van. Ezekre a hagyományokra, ezekre az eredményekre, ezekre az óriási sikerekre, világsikerekre és olimpiai sikerekre tud épülni ez az új központ. Mint már elhangzott, Kammerer Zoltán, Dónusz Éva vagy Gyulay Zsolt neve, akik most szállnak itt csónakba, most szállnak itt vízre, azok az ő nyomdokaikban haladnak és reméljük, hogy hasonló sikereket fognak elérni, mint amiket ők elértek” – ezt már Rétvári Bence államtitkár, a térség országgyűlési képviselője mondta.

Matkovich Ilona polgármester beszédében kiemelte: a váci vízitúra megállóhely megvalósítása egy 15 helyszínt magába foglaló beruházásnak az egyik legfontosabb helyszíne.

„A vízitúra megállóhelyekről önkormányzatunk pályázhatott – már elhangzott milyen módon – tulajdonosként az önkormányzatnak kell gondoskodni az üzemeltetésről is. Itt Vácon az önkormányzat eddig 80 millió forintot tett hozzá az épület és annak környezete kialakításához. Ezen felül pedig minden évben 5 millió forinttal támogatjuk a létesítményt, miután szerződést kötöttünk a Karakán Kajak-Kenu Vízisport Egyesülettel a működtetésre. Hogyha körbe néznek, akkor találnak egy konditermet, edzőtermet, kényelmi teraszt, büfét, foci, sátorozásra alkalmas területet, mindent, ami a szabadidő kényelmes eltöltéséhez szükséges. Nem utolsósorban megvalósult a közelben egy kerékpár pumpa pálya, amelyet a jövő héten adunk át a szélesebb közönségnek” – hangzott el.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Élővilágbarát kert átadó ünnepség április 27-én a váci Pannónia Házban, palántabörzével, szakmai és gyermekprogramokkal

A városvezető szerint ez is egy lépés abba az irányba, hogy a Duna-part a váciaknak büszkesége, a szabadtéri sportok megújult otthona lett és a váci Duna-parton megférnek egymás mellett a sportolók, a kerékpárosok, a kutyasétáltatók, a futók, a horgászok, minden polgártársunk, aki a Dunához közel tölti a szabadidejét.

Matkovich Ilona végül köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vett a megvalósításban, de kiemelt négy olyan személyt, aki nélkül ez nem mehetett volna: Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke, dr. Grmela Judit aljegyző, a fejlesztési osztály vezetője, Szabó László a műszaki osztály vezetője és Gyulay Zsolt többszörös olimpiai és világbajnok, aki ebben a munkában elsősorban váci lokálpatriótaként vett részt.

A Karakán Kajak-Kenu SE vezetője, Gyulay Zsolt arról beszélt, hogy már gyerekkori álma volt, hogy korszerű helyen edzhessenek a váci fiatalok.

„Pontosan 17 éve volt egy személyes beszélgetésem valakivel, akivel arról beszéltünk, hogy lehetne kerékpárutakat és vízitúra megállóhelyeket összehozni a lerombolt csónakházakat felépíteni, újjáépíteni, hiszen elég rossz állapotban voltak. S akkor én megkerestem Schmidt Gábort, aki akkor a főtitkár volt. Akkor elkezdtünk azon gondolkodni, hogyan lehetne ezt a programot kiterjeszteni vagy egy olyan programot csinálni belőle, ahol a vízitúra és a kerékpártúra állomásokat összekötni, felújítani a régi csónakházakat. Ebből született meg az a program, ami bekerült a fiókba. Aztán 2010 után, amikor helyzetbe kerültünk, akkor elkezdtünk építkezni és akkor a Magyar Kajak-Kenu Szövetség élére állt ennek a programnak” – mondta. Hozzátette: azóta a Hazai Vizeken és az evezitthon.hu honlapján látható, hogy közel 100 vízitúra megállóhely újult meg és ez nemcsak azokról a gyerekekről szól, akik leendő olimpiai bajnokok akarnak lenni, hanem tényleg a város lakosairól is.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szeretettel köszöntjük a szépkorú Csugányi Antalnét

A rendezvényen köszöntötték Babella Lászlót edzőt is, aki annak idején olimpiai, világ- és Európa-bajnokok sorát indította el a pályán. Munkásságáért egy emlékplakettet is átvehetett, a kajak-kenu sportban végzett több évtizedes edzői és nevelői munkájáért. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments