Itthon – Otthon: megnyílt Kurucz Paál Mária kiállítása

Itthon és Otthon címmel nyílt meg Kuruczné Paál Mária váci művésztanár kiállítása a Nemzeti összetartozás napján, a Lyra Könyvesház Torony-galériájában.

A művész, aki közismert váci személyiség 1943-ban született Sepsiszentgyörgyön, értelmiségi családban. A középiskolát a marosvásárhelyi Képzőművészeti Gimnáziumban kezdte meg, majd a budapesti Képzőművészeti Gimnáziumban fejezte be. Az érettségi után a szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán szerzett rajz-történelem-román szakon tanári diplomát.

1965-1978 között a mai Karolina, akkor Hámán Kató Általános Iskolában, 1978-1998 között a Radnóti Miklós Általános Iskolában tanított, ahol most óraadóként dolgozik. – Gyerekek ezreit tanította.

Tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének és a Székely Bertalan Rajztanári Stúdiónak. 1998-ban felvételt nyert a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületébe. Alapító és vezetőségi tagja a Váci Múzeum Egyesületnek.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  A Vác Városért Választási Egyesület képviselő-jelöltjei az önkormányzati választáson

Az elmúlt években önálló kiállításain akvarellekkel, rézkarcokkal és tűzzománc munkákkal mutatkozott be. A váciak találkozhattak képeivel a Madách Imre Művelődési Központ tárlatain, iskolai kiállításokon. Számos kiállítást rendezett és nyitott meg városunkban.

A magyar nyelvben finoman lehet érzékeltetni, hogy valaki itt is ott is hon van – vagyis a hazájában van. A határon túlról ideszármazott magyarokra különösen érvényes ez: nem idegen földre jöttek, itthon vannak. Az anyanyelv, a kultúra összekapcsolja a „magasban” az elszakadt területeket.

Paál Mária Erdélyben, született. 16 éves korában, szüleivel el kellett hagynia otthonát. Családjával Vácott telepedtek le, azóta itt él. Édesapja Paál Ede, a gimnázium köztiszteletben álló rajztanára volt, az ő nyomdokaiban járva választotta a rajztanári pályát. Itt születtek gyermekei, unokái, de felelősséget érez a szülőföldjén élők iránt is, hiszen ott maradt hazájának, lelkének, rokonságának egy része.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Jövőálló hivatások, személyre szabott figyelem: benéztünk az Apor Vilmos Katolikus Főiskolára

Ezt kívánta kifejezni a címválasztással, és ezt fejezik ki a kiállítás tematikája is, ami csak kicsi ízelítő termékeny életének alkotásaiból. Képein feltűnnek Vác emblematikus épületeinek sziluettjei és a méltatlan sorsra jutott temető az Úz völgyében – szelíd természeti tájak és azok az épületek, amelyekhez emlékek fűzik.

Munkái vízfesték, olaj és tűzzománc technikával készültek. Ezek közül Német Árpád festőművész, a kiállítás megnyitójában az akvarelleket emelte ki. Paál Máriát az akvarell mesterének nevezte, aki csodálatos színharmóniákat képes létrehozni.

Ebbe a magyar táj és kultúrkörnyezet által ihletett világba tekinthet be, aki ellátogat a Lyra Könyvesház galériájába június 30-ig. (Kmettyné Balogh Zsuzsanna) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments