Korszerű épület – korszerű berendezések: elindult az új bölcsőde építése

Sajtótájékoztató keretében mutatták be a város vezetői hétfőn a városházán Vác leendő új bölcsődéjének látványterveit és adtak hírt arról, hogy ezzel a nappal megkezdődnek a helyszíni munkák a Bauer Mihály utca 49. szám alatti önkormányzati tulajdonú ingatlanon. Az 575,58 millió forintos európai uniós és állami vissza nem térítendő támogatásból megvalósuló bölcsődében 56 kisgyermeket tudnak majd elhelyezni négy csoportszobában. A beruházás várhatóan jövő nyárra készül el. Az építkezés helyszínén a körzet képviselője beszélt az új építményről és környezetéről A nap folyamán elkezdődött az első „kapavágás”, igaz már nagyteljesítményű gépekkel. Mint megtudtuk, első lépésben a gödörben lévő humuszréteget 20 centiméter mélyen szedik fel, hogy lássák, milyen alatta a talaj, milyen megerősítésre van szükség, mivel eddig ezt a területet úgynevezett „vízfogóként” használták.

Matkovich Ilona polgármester bevezetőjében hangsúlyozta, hogy ismét egy örömteli esemény kapcsán kérték meg a sajtó képviselőinek tájékoztatását.

„Önkormányzatunk kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a legfiatalabb váciak mindennapjai minél komfortosabbak legyenek és ennek része az is, hogy a bölcsődei férőhelyeket emelni kell, hiszen a város méretéhez képest elég alacsony a bölcsődei férőhelyek száma. Mint ismeretes, a Bauer Mihály utcai bölcsőde végül megvalósulhat, mivel a 4 évvel ezelőtti, mára már kevésnek bizonyuló támogatáshoz újabb 240 milliós támogatást kapott a város. Így a közbeszerzési eljárás nyertese több, mint fél milliárdos értékben építheti meg az új váci bölcsődét” – hallottuk.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  A táj portréja - Tükörkép

A polgármester köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik a beruházás előkészítésében közreműködtek, azoknak, akik a pénzügyi változtatásnak, a pénzügyi emelésnek az ügyét támogatták és végig vitték. Reményét fejezte ki, hogy tartható lesz a kivitelezés üteme és ha minden a tervek szerint valósul meg, akkor jövőre 56 bölcsődei férőhellyel gazdagabb lesz a város.

Az építkezés részleteiről Inotay Gergely alpolgármester adott tájékoztatót. Mint mondta: ha a város térképét nézzük, látható, hogy területileg mindenképpen hiánypótló bölcsődéről beszélünk, hiszen gyakorlatilag Deákvár a legkisebb bölcsődével, a Szegfű utcaival rendelkezik, 28 férőhellyel. Ha hozzá számoljuk a Kisvácon és Alsóvároson működő bölcsődéket, akkor jelenleg összesen 132 férőhely van. Most a 40 százalékos bővítéssel a városnak a legdinamikusabban, leggyorsabban fejlődő területére épül az új bölcsőde. Az alpolgármester azt is hangsúlyozta, hogy a városban eddig 90 lakóingatlanonként jutott egy bölcsődei férőhely, most a 40 százalékos bővítéssel ezt a számot 70 lakóingatlanra sikerült leszorítani. Nagyon fontos a 17 új munkahely is, ami szintén a jelenlegi bölcsődei állományhoz képest 30-40 százalékos létszámbővülést mutat.

„Az új bölcsőde építésénél a telek méretének közel 30 százalékos beépítésére lehet számítani, tehát marad elegendő terület egy barátságos játszóudvar kialakítására. Noha vízfogóban van ez a terület, jelenleg a megfelelő kezelése történik, mindenképpen a vízmentesítését megoldjuk. Minden tekintetben igyekszünk a mai kor kihívásainak megfelelni az új bölcsődével. Például az energetikai szempontok szerint a geotermikus fűtés rendkívül korszerű, nagyon jól átgondolt fűtési technika, illetve az AA energiabesorolású épület is azt mutatja, hogy egy kifejezetten modern, a mai kor igényeinek mindenben megfelelő épületet készülünk átadni. Az akadálymentesítés nagyon fontos: a szélesebb ajtók, a tágasabb belső tér küszöbmentes ajtókkal segítjük majd adott esetben valamilyen fajta fogyatékkal élő gyermekeknek az integrálását. Nagyon fontos szempont a berendezés korszerűsége is, a teljes épületbelső is olyan korszerű játékokkal, eszközökkel lesz berendezve, amik a gyermeknek és az ott dolgozóknak a kényelmét szolgálja.”

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Vasúti átjáró sorompójának hibája

Természetesen nem elég a bölcsődében megmaradni és nem elég a bölcsődét gyarapítani, hanem nagyon fontos az is, hogy a ráépülő, a már kötelező nevelési helyszíneket is biztosítsák. Erre is lesz lehetőség, hiszen több támogatás érkezik majd az óvodáiknak a fejlesztésére is, ahol szintén ezt a növekvő létszámot szeretnék majd kezelni elsősorban Deákváron, tehát pont abban a térségben, ahol ez a bölcsőde is épül. Mindenképpen törekednek a gyermekközpontúságra a barátságos tágas épülettel, gyermekbarát nevelőkkel, ami egyébként is a váci bölcsődéket jellemzi, nagyon jó szakmai műhely működtet a bölcsőde. „A korszerű pedagógiai, nevelési gondolkodást tovább fogja vinni, aki ebbe a bölcsődébe eljön dolgozni. Nekünk elsődleges szempontunk lesz, hogy ezt a barátságos, gyermekszerető, gyermekbarát légkört megteremtsük a munkavállalókkal közösen is” – emelte ki az alpolgármester.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Áprilisban indul a Központi Statisztikai Hivatal lakosságot érintő adatfelvétele

Az építkezés helyszínén Tótváradi-Nagy Bence önkormányzati képviselő emlékeztetett arra, hogy napról napra egyre jobban nő Vác lakossága, akár városban, akár Törökhegyen folyamatosan épülnek az újabbnál újabb családi házak, illetve komplett lakóparkok. A környéken egyre több a kisgyermekes család és ezért is tűzték ki célul, hogy Deákváron növelni kell a bölcsődei férőhelyek számát. Ennek egyik pilléreként most meg fog épülni az új deákvári bölcsőde.

„Azt is el kell mondani, hogy a helyszín némileg vitatott volt, több lakó is tiltakozott ennek az egyetlen megmaradt zöld területnek a beépítése ellen, ám a helyszínen változtatni nem lehetett. Ennek kompenzálására azonban kértük a tervezőktől, hogy a bölcsőde területén minél nagyobb arányban legyen zöld felület kialakítva, minél több fával. Ha elkészül a bölcsőde és a kerítése, valamint a parkoló, akkor pedig a megmaradt közterületen egy kis pihenőparkot is szeretnénk majd kialakítani a lakosság számára” – hallottuk a képviselőtől. (Fischer Erzsébet)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments