Több szabálytalansággal is szembesült a Bölcsődék és Fogyatékosok Intézményének új vezetője

A szakmai képzettség összes lépcsőfokát végigjárta már Sívóné Cseh Katalin, a Bölcsődék és Fogyatékosok Intézményének nemrég megválasztott igazgatója. Bár már nyugdíj előtt állt, úgy döntött megpályázza a pozíciót, mert úgy érzi, ezzel szakmai pályája csúcsára érhet. Célja, hogy igazgatása alatt az új bölcsőde is megkezdje működését.

Nemrég lett az intézmény vezetője, korábban szaktanácsadóként dolgozott, majd két évig igazgatóhelyettes volt. Miért döntött a folytatás mellett?

Szeretem a kihívásokat, a szakmámat, az embereket. Éreztem az elmúlt időszakban az önkormányzat támogatását, elismerték a szakmai tudásomat. Az új bölcsőde átadásával valóban a pálya csúcsán adhatom majd át a fiataloknak a stafétabotot.

Hét éve dolgozik az intézményben. Hogyan vette át?

Tavaly április 27-től helyettesítettem a korábbi igazgatót, akkor már elég sok hiányossággal szembesültem, köztük a Baba utcai bölcsődében zajló pénzügyi visszaéléssel is, amelyet azonnal meg is szüntettem. A tavalyi év igazából azzal telt el, hogy megismertem, mi hiányzik. Voltak olyan szabályzatok, amelyek tíz év alatt nem készültek el. Jelenleg is az elmaradásokat pótoljuk. A legtöbb munkánk ezzel telik.

Vácon jelenleg három bölcsőde és két szociális intézmény működik a Bölcsődék és Fogyatékosok Intézményén belül. Hamarosan a Bauer Mihály utcai bölcsődével bővülhet majd a férőhelyek száma. Mit jelent ez a váciak számára?

Ez azt jelenti, hogy egy 56 férőhelyes bölcsőde létesül majd Deákváron, 13 dolgozóval. 2016-ban együtt készítettük elő a pályázatot a Baba utcai bölcsőde vezetőjével. A tervezővel is szorosan együttműködtem. Az új bölcsődében csak integrált csoportokat alakítunk ki, hiszen sajátos nevelési igényű gyermekek ellátására nagy igény van. Azokat a gyermekeket vesszük majd fel, akiket a bölcsődei csoportba be lehet integrálni, a tipikusan fejlődő gyerekek közé az atipikusan fejlődőeket.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Újabb polgármester-jelölt száll ringbe Vácon: a VVVE jelöltje dr. Csereklye Krisztina

Nagy vihart kavart az egyik portál szerint, hogy a Baba utcai bölcsődében megszűnt a részleges integráció.

Igen, 2016-ban a Parlament egy döntésével szüntette meg a részleges integrációt a bölcsődékben. Egészen 2016-ig a gyerekek elhelyezése integráltan, részleges integrációban vagy speciális csoportban történt. Ez azt jelentette a mi intézményünkben, hogy egy csoportba kerültek a tipikusan fejlődő gyerekek, és melléjük a másik szobába a speciális ellátást igénylők. A gondozási időn kívül szabadon, együtt játszhattak. Ennek megszüntetése 2017. január 1-jén lépett életbe.

Sokat gondolkodtam rajta, hogy mi volt a célja ezzel a döntéssel a törvényhozóknak. Tulajdonképpen azt szerették volna, ha mindenki, akit lehet, integráljunk. Akit pedig nem lehet, mert az állapota nem teszi lehetővé, annak csak az az ellátás a megfelelő, ha külön van. Ezt nehezményezik most a szülők.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Újabb parkolóhelyek épültek Alsóvároson

Tehát, ha jól értem, akkor ezt már 2017-ben meg kellett volna lépni?

Igen, és nagyon sajnálom, hogy az előző vezető ezt nem vállalta fel. Én azért tettem meg, mert két évvel ezelőtt volt egy kormányhivatali ellenőrzés, ahol már ezt is figyelték. Akkor még nehezen, de meg tudtuk oldani, hogy ez ne jelentsen problémát az ellenőrzés során.

Korábban ez nem jelentett problémát?

Pont harminc éve működik így a Baba utcai bölcsőde. Az elmúlt évek során sajnos fordított integrációt alkalmaztak, amely azt jelentette, hogy azokat a gyerekeket is a speciális csoportban helyezték el, akiknek nem ott lett volna a helyük, hiszen integrálhatóak lettek volna. Járt oda például az évek során nagyothalló, vagy csak enyhe mozgáskorlátozott gyermek, több Down-szindrómás, akik teljesen jól illeszkedtek volna a tipikusan fejlődő gyerekek közé, hiszen tőlünk is integráltan kerültek az óvodai nevelésbe.

Sok szülő nehezen fogadja el ezt a döntést.

Én a törvényesség híve vagyok. Több levélváltáson és egy szülői értekezleten vagyunk túl, kértem, hogy fogadják el, hiszen csak a törvényesség mentén működhetünk. Sok szakemberrel leveleztem az ügyben, de semelyikük nem mondta ki, hogy lehet alkalmazni továbbra is a részleges integrációt. A szülők mégsem fogadják el, mert szerintük rosszul értelmezem a törvényt. Úgy gondolják, hogy ami ott nincsen leírva, azt szabad. De nem, azt szabad, ami le van írva.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  A Vác Városért Választási Egyesület képviselő-jelöltjei az önkormányzati választáson

Egyre gyakrabban hallani szakemberektől, hogy kevesebb a hallássérült és több az autizmussal születő gyermek. Önök is ezt tapasztalják?

Igen, és pont ezért van szükség a speciális csoportokra, hiszen az autizmussal születő gyermekeknek fontos a saját kis világuk, a kisebb csoportlétszám, a másfajta gondoskodás.

Milyen tervei vannak még a jövőre nézve?

Szeretnénk újra felvenni a kapcsolatot az Apor Vilmos Katolikus Főiskolával, hogy a náluk tanuló kisgyermeknevelőknek gyakorlati telephelye lehessünk. A Selye János Egészségügyi Technikummal már együttműködünk ebben. Emellett pedig szeretném rendbe tenni az intézmény működéséhez szükséges jogi hátteret. Az új bölcsőde beindítása is komoly szakmai feladat, és azt szeretném, hogy a városunkban mindenki örömmel tekintene erre a helyre, mert a gyermekeinknek készül, a jövőnknek! ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

1 Comment
legújabb
legrégebbi legnépszerűbb
Inline Feedbacks
View all comments