A kőműves „SZAKMA KIVÁLÓ TANULÓJA” a Királyban

Országos II. helyezést ért el a Szakma Kiváló Tanulója versenyen Oláh Kálmán, a Váci SZC Király Endre Technikum és Szakképző Iskola végzős, kőműves tanulója.

Az iskola minden évben indít versenyzőket a Szakma Kiváló Tanulója versenyen, és gyakran állnak dobogón az intézmény diákjai. Ez a szép eredmény azonban most különös jelentőséggel bír, hiszen az idei tanév nem az iskolában töltött napokról, nem a hagyományos felkészítő munkáról szólt.

A járvány átírt minden eddigi forgatókönyvet. A tanulók a tanév nagy részét otthon töltötték, s a digitális oktatás másfajta kompetenciákat igényelt tanártól és diáktól egyaránt. A szakmát tanuló diákok az elméleti heteken digitális oktatásban részesültek, így az internetes alkalmazásokon keresztül, online órákon zajlott a tanulás, ami nagyfokú önállóságot és szorgalmat követelt tőlük.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Vasúti átjáró sorompójának hibája

A gyakorlati képzés – a járványügyi előírások betartásával – a megszokott módon zajlott. Ilyen feltételek mellett készültek a diákok a versenyre, amelynek a járvány miatt idén csak az elméleti, elődöntő része került megrendezésre.

Ezen – a szakmai számítási feladatokból álló – írásbeli megmérettetésen, az iskola végzős, kőműves tanulói közül Oláh Kálmán 100 pontból 97 pontot, Kabarcz Márk 76 pontot ért el, így mindketten megajánlott 5-ös érdemjeggyel zárták a szakmunkásvizsgát.

A tanulókat a verseny elméleti részére Palotás Károlyné tanárnő késztette fel, míg a gyakorlati részre Szegner Jakab oktatóval készültek. Varga József, az iskola gyakorlati oktatásért felelős műszaki igazgatóhelyettese koordinálja minden évben a versenyre való felkészülést, így több szakmából is indítanak versenyzőket. Az iskola építész munkaközössége a tanulókat 9. évfolyamos koruktól kezdve készíti a szakmai megmérettetésre. A versenyfeladatokkal nemcsak néhány kiválasztott diák ismerkedik meg, hanem az egész osztály, így a siker lehetősége ösztönzőleg hat rájuk.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Az autizmus világnapján helyezz kék papírvirágot az ablakba!

A versenyen természetesen csak az elméletben és a gyakorlatban egyaránt kiváló diákok indulnak el, hiszen az ország számos középiskolájának legjobbjaival kell összemérni a tudásukat. A verseny középdöntőjének helyszíne ebben az évben a Váci SZC Király Endre Technikum és Szakképző Iskola lett volna, ám a középdöntő – a járványhelyzet miatt – sajnos nem került megrendezésre.

Dudás Tibor kancellár, a Váci Szakképzési Centrum vezetője támogatja a tehetséges diákok szakmai fejlődését, hozzájárul az iskola minden olyan törekvéséhez, amely a tanulók szakmai elismerését célozza.

Ezt a célt szolgálja 2014-től, – az iskola és a Váci Kolping Család közötti együttműködés részeként létrehozott – Kolping-díj is, amelyet a Váci Kolping Család (egyesület) és a Kucsák-család alapított, Kucsák Béla, az egyesület egykori elnökének tiszteletére. Az oklevéllel, emlékplakettel és anyagi juttatással járó tanulmányi és szakmai díjat minden évben egy, a szakmájában kiemelkedően tehetséges, végzős szakmunkás tanuló kapja meg, aki példaként szolgálhat a többi diák számára. Ebben a tanévben a díjat Oláh Kálmán vehette át Kucsák Gábor úrtól, a Váci Kolping Család elnökétől.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  A Váci Dunakanyar Színház áprilisi előadásai

A szakmai díj nagy elismerést jelent a tanulónak, és megerősíti abban az elképzelésében, hogy az érettségi vizsga megszerzését követően majd a szakmájában tevékeny, sikeres szakemberré váljon. (Czinegéné Horváth Klára)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments