A szülők demonstráltak a Baba utcai bölcsődénél, de úgy tűnik, rendeződhet a helyzet

Kedden délután több mint 20 szülő, volt dolgozó, egykori bölcsődés demonstrált azért, mert tavaly szeptembertől a Baba utcai bölcsődében megszűnt a részleges integráció, vagyis a speciális csoportba járó gyermekek átjárása megszűnt a normál fejlődésű gyermekek közé. Ezzel az új vezető indoklása szerint egy 2017 óta létező jogszabályi kötelezettségnek tettek eleget.

A bölcsőde előtt Kárpáti-Kelemen Katalin, a Szülői Érdekképviseleti Fórum szülők által megválasztott tagja ismertette az eddig történteket. Elmondta: úgy érzik, hogy szegregálják a gyermekeket, azáltal, hogy elzárják őket egymástól.

„Több, mint 31 éven át működött ez a bölcsőde úgy, hogy részleges integráció keretében nevelte és gondozta az idejáró gyerekeket. Ez tulajdonképpen abból állt, hogy két szárnyban, a gondozási egységeken belül az egyik csoportba, a speciális csoportba jártak a sajátos nevelési igényű gyermekek, a másikba a normál képességű gyermekek. A legnagyobb varázsa az volt, hogy mindkét csoport egy integrációban részesül” – mondta. Hozzátette: ez azt jelentette, hogy a gyerekek együtt játszhattak, együtt ünnepelhettek, vagy együtt lehettek az udvaron. Szerinte ez igen nagy húzóerőt jelentett nekik.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Egy szemtanú feljegyzései - A Migazzi Zarándokház és a PüspökVác látogató és rendezvényközpont története a II. világháború előtt és után

Megszólalt a demonstráción Csernitzky Zsuzsanna, az intézmény első vezetője is, aki szomorúságát fejezte ki a történtekkel kapcsolatban. Mint mondta: nem érti, hogy ha az elmúlt harminc évben jól működött a rendszer, akkor most miért kellett hozzányúlni.

„A múlt héten szembesültem a történtekkel, nem is értem, hogy tarthatunk itt 2021-ben” – hangsúlyozta.

Jelen voltak a bölcsőde első speciális csoportjából is többen. A látássérült – ma már felnőttek – szeretettel emlékeztek vissza az ott töltött időre.

Megoldódhat a probléma

A szociális területért felelős alpolgármester, Inotay Gergely tájékoztatása szerint immár megszületett az illetékes kormányhivatal jogi álláspontja: ez alapján szeptember elsejétől a Baba utcai bölcsődében minden olyan sajátos nevelési igényű (SNI) kisgyermek gondozása integrált formában történik majd, akinél nincs ezt kizáró ok – írja a vac.hu.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Áprilisban indul a Központi Statisztikai Hivatal lakosságot érintő adatfelvétele

A szülők korábbi tiltakozását az váltotta ki, hogy egy 2017-es jogszabály megváltoztatta a részleges integrációs elhelyezés gyakorlatát.

Az így felszínre kerülő gondok törvénynek megfelelő megoldása érdekében Vácról több szakmai fórumot és illetékes hatóságot kerestek meg állásfoglalást kérve. Mindhiába, mivel határozott és egyértelmű útmutatást a 2017-es törvénymódosítás gyakorlatba való átültetéséhez nem kaptak.

Az intézmény vezetője az elmúlt hetekben előbb a szülők előtt vázolta fel döntésének hátterét, majd az intézményi munkatársak értekezletén már Inotay Gergely alpolgármesterrel beszélték át a további lépéseket. Ezek hatására az alpolgármester ismételten megkereste az illetékes kormányhivatalt, amely bekérte az intézmény aktuális szakmai programját. Megállapításuk szerint a részleges integráció visszaállítása hozhat megnyugtató megoldást, mely érdekében már megtörténtek a szükséges intézkedések.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  „Tavaszi szél vizet áraszt…”

Az új nevelési év kezdetén (szeptember elejétől) eszerint minden integrálható SNI-s gyermek a tipikusan fejlődő gyermekek közé kerül. Ezentúl csupán az olyan speciális ellátást igénylő gyermekek kerülnek speciális csoportba, akiknek az állapota azt kívánja. Így a korábbi gyakorlatnak megfelelően minden, a részleges integráció keretében fejleszthető gyermek az egyébként szakmailag megalapozott és a gyermekek fejlődését leginkább szem előtt tartó nevelési-gondozási formában részesül.

Így, mint Inotay Gergely elmondta: megnyugtató megoldás van arra, hogy az eddigi elégedetlenséget okozó problémák mind a szülők, mind a gyermekek számára rendeződjenek – írják. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments