Dobó István nyomában jártunk

A Váci Szlovák Önkormányzat tagjai és a munkájukat segítők az elmúlt héten szerdán Egerbe látogattak, ahol megismerkedtek az egri vár múltjával, az interaktív kiállítás segítségével korhű képet kaptak az akkori életről, a vár kinézetéről, védőiről és azokról a módszerekről, amelyeket a vár kapitánya Dobó István a sikeres védelem érdekében bevetett.

Talán kevesen tudják, az Egri csillagokból is ismert várvédőről, hogy a harc előtt már mintegy egy éve halálra volt ítélve, ugyanis mint megannyi más korabeli nemes, szinte állandóan perben állt egy látszólag jelentéktelen ügy miatt. Nevét az 1552-es török ostrom tette ismertté, amikor az egyenlőtlen erőviszonyok ellenére meg tudta védeni a várat. A Gárdonyi Géza regényéből ismert Bornemissza Gergelyről – ő szintén valóságos személy – idegenvezetőnk, az egri vár és Eger városának jó ismerője Meláth Attila baptista lelkész beszélt.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Az autizmus világnapján helyezz kék papírvirágot az ablakba!

Megtudtuk tőle, hogy Bornemissza Gergelyt 4 évvel a törökök elleni győzelem után elfogta Hatvannál a török egy csetepatéban, ami balul sült el. Bornemisszát balszerencséjére elvitték Isztambulba, a héttoronyba zárták, amelynek az az Ahmed pasa volt az igazgatója, aki ellen Egerben harcolt. Az egri vitézt semennyi pénzért nem tudták kiváltani, Ahmed pasa kivégeztette.

A kiránduláson egyebek közt megcsodálhattuk az egri főteret, ahol kedves fiatal hölgyek osztották az önkormányzat nevében az üdítő ásványvizet. A sztrapacska jóízű elfogyasztása után következett a fagyi, a cukrászda vezetője szlovákul és magyarul köszöntötte csoportunkat.

A Váci Szlovák Önkormányzat programjai támogatására pályázatot adott be az Országos Szlovák Önkormányzathoz, a Pest Megyei Szlovák Önkormányzathoz és a Magyarországi Szlovákok Szövetségéhez. Első rendezvényük augusztus 15-én, 18 órakor a Pannónia-ház udvarán lesz. Fellép a Dua Vente tangóharmonika együttes Trencsén Teplicből.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Országos 2. helyezett lett a földvárys diák

A rendezvényre mindenkit szeretettel várnak. (F. E.)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments