Gyorsan gazdára lelt Vác első vándorbölcsője

Nemrég adtunk mi is hírt róla, hogy Vác is csatlakozott ahhoz a kezdeményezéshez, amelyben egyedi, fából készült bölcsőkkel segítik az újszülöttek családjait az első pár hónapban.

Ahogy megjelent a hír, jelentkezett is az első család. Sármezey Renáta szomszédasszonyától értesült a kezdeményezésről.

“Már a kórházban voltam, amikor egy kedves szomszédasszonyom elküldte a posztot, tudta, hogy szeretnék egy bölcsőt. Én megnéztem és kértem, hogy intézkedjen helyettem. Azért szerettem volna bölcsőt, mert már az első kislányomnál is volt egy hintánk, amit nagyon szeretett és úgy gondoltam, hogy a bölcső jó hatással lesz a második kislányomra is. Eddig nagyon szereti” – mondta.

Bár a két bölcsőt az önkormányzat vásárolta meg az Ágymester Manufaktúrától, a kezelési feladatokat a Jószomszéd Hálózatra bízta. Matz-Molnár Krisztina elmondta: örömmel vették a felkérést.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Egy szemtanú feljegyzései - A Migazzi Zarándokház és a PüspökVác látogató és rendezvényközpont története a II. világháború előtt és után

“Régen ezeket a bölcsőket két-három hónapig használták a gyerekek, utána pedig tovább adták szomszédoknak, falvakon belül ismerősöknek. Felmerült az ötlet, hogy kisebb közösségekben is lehetne alkalmazni ezt a módszert. Vácra a 155. bölcső került, amelyet Magyarországon használnak. Úgy gondoltuk, hogy talán érdemes lenne Vácon is ezt a szép hagyományt feleleveníteni” – mondta. Hozzátette: Matkovich Ilona polgármester a kezdeményezés mellé állva két bölcsőt is rendelt Vácnak, melynek darabja közel 100 ezer forintba kerül.

A tervek szerint egy emlékkönyvben fogják feljegyezni, hogy kik használták a bölcsőket Vácon. A kezdeményezésbe szeretnék bevonni a gyerekorvosokat is, de a kórház újszülött osztályára is szeretnék hírét vinni.

A bölcsőt jelenleg az egy hetes Emília használja, de a másik még várja a gazdáját. A jelentkezés feltételeiről és módjáról részletes információval a Jószomszéd Hálózat telefonszámán a 06-30/259-3756, vagy a joszomszed.vac@gmail.com e-mail címen vagy a hálózat Facebook oldalán érdeklődhetnek. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments