Kiosztották az első építészeti díjakat

Önkormányzatunk idén januárban bővítette ki a városi kitüntetések, elismerések sorát „Vác Város Építészeti Díjával”. Az első kiírás eredményhirdetését és díjátadóját pénteken tartották a Pannónia Házban – írja a vac.hu.

Mint azt bevezetőjében Matkovich Ilona elmondta, a díjalapítás célja kettős volt. Egyrészt méltó emléket kívántak állítani Váczy-Hübschl Kálmánnak, a város egykori főmérnökének, aki magas színvonalú városépítészeti és építésztervezői munkássága által formálta Vác korabeli arculatát. Másrészt az új díj alapításával és adományozásával az önkormányzat tiszteletét és megbecsülését fejezi ki mindazon személyek és közösségek iránt, akik munkájukkal a város épített örökségének védelmében, illetve épített környezetének alakításában kiemelkedő teljesítményt nyújtottak. A polgármester felhívta a figyelmet arra a lehetőségre, mellyel – évente kiírt pályázat útján – támogatásban részesítik a védett épületek felújítását végzőket.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  „Tavaszi szél vizet áraszt…”

A kiállítás megnyitójában Taskovics Andrea, városunk megbízott főépítésze méltatta Váczy-Hübschl Kálmán váci építészetben betöltött szerepét, majd röviden értékelte a beérkezett pályázatok erősségeit. Megemlítette többek között, hogy „Vác Város Építészeti Díját” két kategóriában, évente ítélik majd oda. Egyrészt a felújított épületek, másrészt az új építésűek nyerhetik el az elismerést.

Ezt követően került sor az új váci elismerés első díjátadójára. Az új építésű házak kategóriájának díját az Árpád út 31. számú épület tulajdonosa és tervezője, Nagy Márk érdemelte ki, a felújított épületek sorában pedig a Budapesti főút 20. számú ház tulajdonosa, Kalecz Gergely vehette át az elismerést Matkovich Ilonától és Taskovics Andreától.
A díjátadón közreműködött Mátyás Adrienn blockflötén. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments