A negyed évezredes jubileumára felújítják a váci székesegyházat

4 milliárd forintos kormányzati támogatást kapott a váci egyházmegye, hitéleti támogatás címén, amit a DOM és a Galamb utcai hitéleti központ felújítására, korszerűsítésére fognak fordítani. A templom esetében a munkálatok építészeti tartalma a jelenlegi tervek szerint a tető és a héjazat felülvizsgálata és szükség szerinti javítása, a terek akadálymentesítése illetve a mennyezeti és szentély freskók és a díszítő falfestés restaurálása. Míg mindkét létesítmény esetében a homlokzat és a burkolat felújítása fog megtörténni és új gépészeti, elektromos rendszerrel fogják őket felszerelni. 

Vác lakosai – még ha valószínűleg nem is gondolnak ebbe túl gyakran bele – büszkén konstatálhatják, hogy az a település, amit az otthonuknak nevezhetnek végig kísérte a magyar államiság egész történelmét. Kedvező adottságai miatt a területe már a honfoglalás korában is lakott volt, államalapító királyunk, I. István pedig itt rakta le az országa helyzetének megszilárdításához nélkülözhetetlen első püspökségek alapjainak egyikét. Nem véletlen tehát, hogy a vallás, illetve maga a Római katolikus egyház szinte a fennállásától kezdve markáns része városunknak. Vélhetően ennek köszönheti korai központtá válását és számos kulturális örökségét, látványosságát. A legkiemelkedőbb példa a belváros szívében található Nagyboldogasszony-székesegyház, amit még Migazzi Kristóf, hajdani váci püspök építtetett, és ami 1772 augusztus 15-én lett fölszentelve. Tehát jövőre lesz 250 éves.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Újabb elismerésben részesült dr. Horváth Ferenc a váci levéltár igazgatója

Nem lehet tehát véletlen, hogy pont most határozta el és pályázta meg a váci egyházmegye a hamarosan negyed évezredes jubileumát ünneplő épület felújítását és rendbe hozatalát. Tervezetük pedig meghallgattatott és célba talált, hiszen nem kevesebb, mint 4 milliárd forintos keretet kaptak erre, illetve további fejlesztési célokra, mint mondjuk a Galamb utcai hitéleti központ korszerűsítésére is.

A támogatás elnyerése kapcsán tartott sajtótájékoztatón Rétvári Bence, a térség országgyűlési képviselője is arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt esztendőkben döntött úgy a kormányzat, hogy a Dunakanyart kiemelt turisztikai fejlesztési térségnek nyilvánítja. Így ennek a keretében nyílt meg a lehetőség akár egy ilyen méretű hozzájáruláshoz is.

„Adja magát, hogy ha a dunakanyari fejlesztésekről beszélünk akkor ne csak Szentendrének, Esztergomnak és Visegrádnak, hanem Vácnak is, a váci műemlékeknek is meg kell újulni és Vácnak van egy akkora történelmi adottsága, hogy ez nem csupán egy ismert magyar történelmi település, hanem egy püspöki székhely, amelynek a műemlékeinek a jó része az egyházhoz kötődik, egyházi ingatlan. Ezért döntött úgy a kormány, hogy ebben a kiemelt térségben a váci egyházi műemlékek felújítását, rendberakását kiemelten támogatja” – fejtette ki az államtitkár. Illetve az ES TV kérdésére azt is elmondta, hogy az egyházmegyének egy nagyon komplett és jól kidolgozott terve volt, ezért kaphatta meg a támogatást. Míg a váci önkormányzatnak még át kell dolgoznia a saját tervezetét, hogy megkaphassa a korábban felajánlott hasonló mértékű hozzájárulást.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Tájékoztató közterületi permetezésről

A rendezvényen még Marton Zsolt, a jelenlegi Váci püspökök szólalt fel és emelte ki, hogy egy külső és belső felújításra teljesen megérett a székesegyház, hiszen már meglátszott rajta az idők múlása. Emellett a munkálatok céljairól beszélt.

„Ezt a szépséget nem csak magunknak szeretnénk megtartani, a katolikusoknak, a keresztényeknek vagy a váciaknak, hanem mindenkinek, aki ide látogat, mint megnézni való, az imádságon túl látnivaló műemléket is. Ez a kettős küldetése. Hitélet, illetve a kultúra ápolása, közvetítése minden jószándékú ember felé”

A sajtótájékoztató a már felállványozott, készülő templomba való betekintéssel ért véget, ahol Velledits Lajos, restaurátor számolt be a jelenlegi állásról és előrehaladásokról, illetve az épület különlegességeiről, építészetéről. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments