Kiemelten közérdekűvé nyilvánították a Samsung Vácot is érintő terjeszkedését

Kiemelten közérdekű lett a gödi Samsung szennyvize. A gigaberuházás már nemcsak a gödiek ügye, elérte Vácot és a környező településeket is – írja a 24.hu.

A tavaly áprilisban alkotott, „gazdaságvédelmi akcióterv” címmel ellátott rendeletben határoztak arról, hogy az állami költségvetés 2024-ig milyen ütemezés alapján támogatja a dél-koreai érdekeltségű akkumulátorgyár terjeszkedéséhez szükséges infrastruktúra fejlesztését. Ebben azt vállalja a kormány, hogy a különleges gazdasági övezetté minősített ipari területhez a 32 milliárdos vízműfejlesztés mellett 7 milliárdért épít közlekedési infrastruktúrát, további 30 milliárd forintért pedig az elektromos hálózat fejlesztését végzi el. Az infrastrukturális beruházást a Mészáros és Mészáros Kft. végzi, a Natura 2000-es területeket is érintő vízvezeték-nyomvonal miatt fokozottan védett növényeket át kell telepíteni.

Így az elmúlt hónapok talán legtöbb vitát és aggodalmat kiváltó témáját a gödi Samsung gyárnak a régión belüli terjeszkedése, szennyvízelvezetése és kapacitásbővítése adta. A városvezetés pedig annak érdekében, hogy a saját kezébe vegye az irányítást és ne a feje fölött döntsenek az ügy kapcsán, megszavaztatta azt a határozati javaslatot, aminek az értelmében az érintett földterületet kiemelt fejlesztési területté nyilvánították. Most azonban ez ügyben történt újabb fejlemény.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Tájékoztató közterületi permetezésről

Mint ahogy a 24.hu is fogalmaz, a kormány módosította a „Göd közigazgatási területén különleges gazdasági övezet kijelöléséről, illetve az egyes víziközmű-beruházásokkal összefüggő közigazgatási hatósági ügyek nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánításáról szóló korábbi rendeleteit”. A Magyar Közlönyben megjelent, Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt rendelet a különleges gazdasági övezetté nyilvánított gödi Samsung gyár esetében, a külön meghatározott ingatlanok (Göd, Sződliget, Vác, Dunakeszi, Sződ) helyszínén a víziközmű-beruházásokat „kiemelten közérdekűvé” nyilvánítja. (Ez a közigazgatási hatósági ügyekre vonatkozó ügyintézési határidők miatt fontos.)

Az új rendelet szerint Vácon (a belterület 4552/9 helyrajzi számú ingatlanon) szennyvíztisztító helyezhető el, a kormány pedig a közigazgatási hatósági ügyekben eljáró hatóságként Budapest Főváros Kormányhivatalát jelölte ki. Az új szabályokat a folyamatban lévő közigazgatási hatósági ügyekben is alkalmazni kell.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Centrumban az egészség: sokszínű programsorozat a Királyban

A váci városvezetés számos alkalommal, több formában tolmácsolta a helyiek felháborodását, hangsúlyozva, hogy a kormány nem helyezheti egy multinacionális cég érdekeit az itt élő emberek szempontjai elé. A korábbiakban lakossági fórumot is szerveztek a témában és Sződligethez hasonlóan az önkormányzat beadta bírósági keresetét. Ebben azt kérte, hogy a Pest Megyei Kormányhivatal elsőfokú határozatát semmisítsék meg és adjanak iránymutatást arra, hogy a beruházás környezeti hatásvizsgálatra kötelezett. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

3 hozzászólás
legújabb
legrégebbi legnépszerűbb
Inline Feedbacks
View all comments