Módosul a KRESZ: ezután a kapubejáróban is parkolhatunk, ha van rá engedélyünk

A kormány, más közlekedési tárgyú kormányrendeletekkel egyidejűleg, módosította, pontosította a KRESZ egyes rendelkezéseit azzal a céllal, hogy az előírások elsősorban ne a szankcionálásra adjanak alapot, hanem a közlekedés biztonságát javítsák az érthető és betartható követelmények meghatározásával – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az MTI-vel.

Már augusztusban hatályba lép a várakozási tilalom enyhítése: az út menti ingatlan előtt a behajtást akadályozva parkolók nem bírságolhatók, ha a megálláshoz az ingatlan tulajdonosa – vagy az azzal rendelkezni jogosult személy – hozzájárult.

A KRESZ idén szeptembertől érvényes módosítása egyértelműen kimondja, hogy tilos a közúti közlekedés hatósági ellenőrzését megakadályozni, megzavarni és az ellenőrzés eredményét befolyásolni. E szabály célja, a sebességellenőrzés meghiúsítására alkalmas lézerblokkolók további terjedésének megakadályozása. Az új szabályozás ugyanakkor megengedi az ellenőrzést előrejelző eszközök alkalmazását.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Megtudtuk, mi a deákváriak öt kedvenc fagyija, nincs benne semmi meglepő

További újdonság a torlódásoknál alkalmazandó biztonsági folyosó szabályozása. Szeptembertől a két vagy több sávos autópályákon és autóutakon közlekedőknek – torlódáshoz érve – a legbelső sávban balra, míg a többi sávokban szorosan jobbra kell húzódniuk.

A KRESZ egy ma is hatályos rendelkezésének pontosításával – baleset vagy egy gépkocsi kigyulladása esetén – a nem érintett járművek vezetői is kötelesek lesznek a tőlük elvárható módon segítséget nyújtani. Ehhez a rendelkezésükre álló elsősegélynyújtó felszerelést vagy tűzoltó készüléket kell használniuk vagy átadniuk. ♦

NAPLÓ+ előfizetés!
Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest
2 hozzászólás
legújabb
legrégebbi legnépszerűbb
Inline Feedbacks
View all comments
Németh Sándor
Németh Sándor
2015. 05. 19. 10:13

Sőt simán a rendőrök is meg állnak órákra, közúti gépjármű ellenőrzés címén. Pedig a kapu bejárótól jobbra egy 8×40 méteres az úttal pár huzamos fűves karbantartott terület . Ha szolok akkor válasz mindig ugyan az majd ha kell el állnak az útból. Mi több ha látják mikor arra járnak hogy vitatkozok egy ott parkoló gépjármű tulajdonossal meg sem állnak. Pedig sokszor elég nyilván való ha egy gépjármű keresztben a kapubejáratot el állva várakozik s közben vitatkozik két ember. Valami ott nincs rendben. 22 ker. rendőrökről van szó.

Egy ingatlan tulajodonos
Egy ingatlan tulajodonos
2015. 05. 04. 17:46

És mi van akkor, ha rendszeresen megállnak olyanok a kapumban, nem engedve a saját házamba vagy házamból való be-és kihajtást, akiknek én nem engedélyeztem ezt? Semmi. Gondolom a rendőrséget hiába hívom, a közterület- felügyelőt évek óta itt nem láttam, az önkormányzatnak fizetnem kell (jegyző), összeírnom és majd meglátja, hogy mit tud tenni. Szóval mit tehetek? Nagyon szépen javítja a közlekedés biztonságát, érthető és betartható a változtatás.