A Szirom utca sziromhullató, nyárbúcsúztató bálja

Vácon a Szirom utca lakói, három édesanya ötlete alapján, nyárbúcsúztató utcabált szerveztek. Meghívók lettek kiküldve az utca összes lakójának. Augusztus utolsó szombat délutánján már mindenki készülődött, hogy az öt órási kezdésre minden alapanyag és finomság meglegyen.

Sok asztal kikerült négy és öt között, de még csak szolidan a házak elé, a járdára. A lányok sok kicsi segítségével pompába öltöztették az egész utcát, minden kerítésre került lufi, szalag. Miután területi képviselőnk megszerezte nekünk az engedélyeket, elérkezett a várva várt idő, az utca két végét lezártuk egy-egy kidekorált madzaggal, s egy-egy „rendezvény miatt lezárva” táblával, mire az egész utca felbolydult és az út közepén egy hosszú közös asztalt alakítottunk ki.

Az utca apraja nagyja mind eljött. Olyan jó volt látni, ahogy a 80-90 éves nénik, bácsik, ha segítséggel is, de kijöttek és leültek az asztalhoz kicsit beszélgetni és örvendezni a fiatalokban. A kisgyerekek futkároztak keresztül-kasul mindenen, és az egészen pici babák kézben, háton, nyakban is csatlakoztak, sőt volt, aki a hörcsögét is kihozta.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Egy szemtanú feljegyzései - A Migazzi Zarándokház és a PüspökVác látogató és rendezvényközpont története a II. világháború előtt és után

A bográcsok mind lekerültek az utca közepére, valamelyikben paprikás krumpli készült, de volt gulyásleves, halászlé, lecsós tarhonya és sok más finomság is. Az asztalok megteltek süteményekkel, palacsintákkal, lángossal, italokkal, gyümölcsökkel és mindenféle finomsággal, mi szem szájnak ingere.

hirdetés

Volt ünnepélyes megnyitó is, amiben az összetartásról a közös élményekről, az egymással való jó kapcsolatról volt szó, és hogy ne felejtsünk el a rohanó világban foglalkozni a szeretteinkkel, akikkel együtt élünk.

Eleinte mindenki megkereste a maga baráti körét, de egyre jobban oldódott a hangulat és az utca népe összeolvadt egy nagy baráti közösséggé. A zene végig biztosítva volt, és a sötétedés beálltával a tánc is elkezdődött pár lelkes fiatallal, akikhez egyre többen csatlakoztak. Az ovis, az általános iskolás, a gimis, az egyetemista, de a felnőttek és öregek is, mindenki együtt ropta a táncot, ki a földön, ki az asztalon. Volt vonatozás is és spontán kialakult, koreografált tánc is, amit mindenki nagyon élvezett.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Áprilisban indul a Központi Statisztikai Hivatal lakosságot érintő adatfelvétele

Közben, aki nem tudott táncolni vagy nem akart, az beszélgetett vagy éppen nekünk tapsolt. Amint elérkezett a tíz óra, befejeztük a táncot és visszatértünk asztalainkhoz még egy utolsó nagy evésre, trécselésre, mire egy csoki szökőkút is előkerült a gyerekek és a felnőttek nagy örömére.

Rengeteg kép készült, pár csoportképet is csináltunk, amibe az utca egy része fért csak bele, mert többen már elmentek akkor, de így is nagy csapat jött össze. Lassan elkezdtek az emberek búcsúzkodni, de én annyi örömet és büszkeséget ritkán láttam, mint amikor mindenki megköszönte, hogy nem gondolták volna, hogy ilyen jó lesz.

Igazán megható volt érezni azt a sok szeretetet, amivel az utcánk így ki tudott nyílni és kicsit elfelejtve a mindennapi gondokat, saját kis szeretett közösségünkkel tudtunk együtt vigadni. Köszönjük a tisztelt polgármester úrnak, Fördős Attilának az engedélyt és az alpolgármester úrnak, Mokánszky Zoltánnak is a közbenjárást értünk, és a jelenlétét is, amivel még jobban feldobta a mi kis utcabálunkat.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  A Váci Dunakanyar Színház áprilisi előadásai

Természetesen az utca összes lakójának is köszönjük, hogy ilyen jól sikerülhetett! Tavasszal találkozunk, drága Szirom utca lakói! (Földváry Gergely)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments