Autómentes nap volt Vácon: a kerékpár izmot és pénztárcát dagaszt

Reggel nyolc órakor gyülekeztek az iskolások és az óvodások is, hogy részt vegyek az idei autómentes napon. Vácon már hagyománnyá vált, hogy az Európai Mobilitás Hét keretében megpróbálják a fiatalokat is megmozgatni. Ez most is sikerült.

A rendezvényt Mokánszky Zoltán alpolgármester nyitotta meg. Elmondta: a játékos programok keretében a kicsik és nagyok is elsajátíthatják a biztonságos közlekedést, mind gyalogosan, mind pedig kerékpárral. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a mobilitási hét keretében, a hétvégén autó helyett vonattal utazók a forgalmi engedély felmutatásával ingyen utazhatnak.

A részleteket Farkas Lívia, a közművelődési és oktatási osztály referense, a program főszervezője ismertette. A rendezvény végeredménye:

– középiskolai csoportok: 1. I. Géza Király Közgazdasági Szakközépiskola, 2. Király Endre Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium, 3. Selye János Humán és Zeneművészeti Szakközépiskola, 4. Madách Imre Gimnázium.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kurdi Csabáné Péchy Blanka díjat nyert

– általános iskola alsó évfolyam: 1. Földváry Károly Általános Iskola, 2. Juhász Gyula Általános Iskola, 3. Árpád Fejedelem Általános Iskola.

– általános iskola felső évfolyam: 1. Földváry Károly Általános Iskola, 2. Juhász Gyula Általános Iskola és Petőfi Sándor Általános Iskola, 3. Árpád Fejedelem Általános Iskola.

– óvodai csoportok: 1. Vám utcai óvoda csoportja, 2. Deákvári főút csoportja, 3. Diófa utcai óvoda csoportja és a Nyár utcai óvoda csoportja.

Az első autómentes napot 1997-ben rendezték meg Franciaországban, és 2000 -ben nyilvánította az Európai Bizottság akkori környezetvédelmi biztosa, Margot Wallström az autómentes napot valódi európai kezdeményezéssé. Ez a kezdeményezés kiváló alkalom arra, hogy a bekapcsolódó települések kimutassák, hogyan viszonyulnak a környezetvédelmi kérdésekhez. Egy napra – lehetőleg minden év szeptember 22-én – a helyi önkormányzatok más megvilágításban mutathatják meg a városközpontot, egyes területeken korlátozhatják a gépjárműforgalmat, bátorítják a fenntartható közlekedési eszközök használatát, és felhívják a figyelmet arra, hogy az állampolgárok közlekedési eszközökkel kapcsolatos döntései milyenkörnyezeti hatással járnak. (munkatársunktól) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments