Az idén lenne hetven éves a váci származású újságíró és fotóriporter, az áttört-maratott tojás újrafelfedezője

Hámor Szabolcs (Budapest, 1942- Herceghalom, 2011) szerkesztő, újságíró, fotóriporter, a Herceghalomi Hírmondó felelős szerkesztője volt. Maradandó nyomot hagyott a hazai filmgyártásban, remek fotóit még ma is gyakran használják. Később különleges, népi eredetű hobbikkal is megismerkedett, például ismét felfedezte az úgynevezett áttört-maratott tojást.

Az általános (Báthory u.) és a középiskolát (gimnáziumot) Vácott végezte. Ezt követően operatőri és hangmérnöki szakiskolában tanult az akkori magyar televíziónál. Munka mellett elvégezte az újságírói és ezzel párhuzamosan a fotós szakiskolát.

1960-ban, a Budapest Filmstúdióban kezdte, mint hangtechnikus. A Balázs Béla Filmstúdióban többek közt Sára Sándor, Gaál István és Szabó István filmjeinek volt a hangmestere. 1962-63-ban a rádió számára is dolgozott. Ekkor már úgynevezett “standfotókat” készített filmforgatásokon. Sőt felkérték, hogy a Rádió- és Televízió Újság számára fotózzon. A rádióban önálló sorozatműsorokat készített az ifjúsági rovat számára.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Ismét örökbefogadó és sétáltató nap szombaton a Zöld menedék telephelyein

1998–ban a Képes Újság megbízásából Herceghalmon járt, majd részt vett a helyi tornacsarnok avatásán. Ekkor döntötte el, hogy odaköltözik. Több címlapfotót készített a helyi iskola tanítóiról, és átvette a helyi lap, a Herceghalomi Hírmondó szerkesztését.

Hámori Szabolcs a dióbabákról is ismertté vált. Feleségével közösen készítették. Az adventi vásárok elmaradhatatlan díszei voltak. A többféle termékeik közül csak néhány: kékfestő tányérbaba, boszorkány, mini bölcső, angyal stb. Elsősorban népművészeti szakboltok árusították. A gazdasági válságot megelőző időben 36 üzlet számára készítették kézzel a gyönyörű, kedvelt babákat.

Később felfedezte az úgynevezett áttört-maratott tojást, mely egy elfeledett húsvéti dekorációs technika. Minthogy erről a készítési módról semmilyen leírás nem található, így kétévnyi kísérletezés eredményeképpen jutott el a megvalósításához. ♦

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Újabb parkolóhelyek épültek Alsóvároson

A teljes cikk a Váci Napló szeptember 25-i keddi számában olvasható.

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments