Bíróság előtt Zagyva György Gyula a verőcei ügy miatt: vajon be volt-e zárva az ajtó, vagy nyitva volt?

Két rendbeli, személy elleni erőszakos cselekménnyel fenyegetve, társtettesként elkövetett zaklatás vétségének megalapozott gyanúja miatt hallgatta ki a Központi Nyomozó Főügyészség tavaly szeptemberben Zagyva György Gyulát, a Jobbik országgyűlési képviselőjét. A főügyészség közleménye szerint a képviselőt gyanúsítottként hallgatták ki a „vétségnek minősülő cselekmény” miatt, amelyet két évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethetnek. Az ügy tárgyalása ezen a héten szerdán kezdődik a Budapest Környéki Törvényszéken. Az ügyben a nyomozást a Váci Rendőrkapitányságon kezdték el.

A megalapozott gyanú szerint Zagyva György Gyula 2010. augusztus 3-án délután a Verőce külterületén megrendezett Magyar Sziget Fesztiválon egy faházban a Hetek című hetilap két munkatársát – bűntársa közreműködésével – „személy elleni erőszakos bűncselekmény elkövetésével” fenyegette meg. Több becsmérlő, fenyegető, szidalmazó kijelentés után Zagyva azt mondta a szerinte az „ellenséges tábort képviselő” újságíróknak, hogy legszívesebben „széttépné és felkoncolná” őket – közölte az ügyészség.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Centrumban az egészség: sokszínű programsorozat a Királyban

A képviselő beszélgetés közben a kezében lévő ostorral mindvégig hadonászott, egy alkalommal az egyik újságíró felé ütött vele, de nem találta el a sértettet. Befejezésképp Zagyva György Gyula azzal fenyegette meg az újságírókat, ha a faházban történtekről bárkinek beszélni mernek, vagy megírják, akkor „nekik annyi lesz”.

A Váci Városi Ügyészség nyomozást rendelt el a verőcei Magyar Szigeten történtek miatt – mondta a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese nem sokkal az eset után az MTI-nek. Beluzsárné Belicza Andrea közlése szerint személyi szabadság megsértése miatt a Váci Rendőrkapitányság bűnügyi osztálya folytat nyomozást. A sajtóügyeletes hangsúlyozta, hogy amennyiben az ügyben olyan személy érintettsége merül fel, akinek az esetében a rendőrség nem jogosult nyomozni, az eljárást átadják az illetékes főügyészségnek.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Újabb elismerésben részesült dr. Horváth Ferenc a váci levéltár igazgatója

Zagyva György Gyula a megalapozott gyanú közlése ellen panaszt jelentett be, majd pedig vallomást tett, tagadva a terhére rótt bűncselekmény elkövetését – olvasható a közleményben. A képviselő mentelmi jogát – a Legfőbb Ügyész kezdeményezése alapján – az országgyűlés 2011. június 29-i határozatával felfüggesztette.

Zagyva György Gyula több nyilatkozatában is hangsúlyozta, mindig is tagadta, hogy fenyegette volna a két érintett újságírót. Megjegyezte, kiderült, hogy az újságíróknak nincsen hangfelvételük arról, hogy megfenyegette volna őket. Kitért arra is, hogy „az LMP és az MSZP felkérésére az ügyészség nyomozást indított személyi szabadság megsértése miatt”. Hozzátette, hogy a két újságíró is pert indított ugyanezen ügyben. Szavai szerint nem igaz, hogy miközben ő interjút adott az újságíróknak, a terem ajtaja be lett volna zárva, hiszen a cikkből is kiderült, hogy ott ki-be jártak az emberek. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments