Liget: parkőröket kellene bevetni a vandálok ellen?

Közel 9 iskola – Árpád, Földváry, Juhász, Karolina, Pivár, Simon, Boronkay,  Madách, közgáz – 300 tanulójának részvételével került sor az idén a Liget takarítására. Pénteken az iskolák, szombaton a civilek részvételével folyt a munka. A helyi képviselők közül Katonáné Doman Erika is beszállt a munkába.

– A kétnapos munka során sikerült felkészíteni a Ligetet a Mária napi búcsú méltó megtartásához. A vihar okozta károk csak rontották a helyi védettségű természetvédelmi terület – egyes részei a Duna-Ipoly Nemzeti Parkhoz is tartoznak – pénztelenség okozta állapotát. Stanco Attila káplán úr és híveinek, valamint a környezetvédelmi alapítvány kezdeményezésére tavasszal már elkezdődött a kipusztult fák pótlása, melyhez a város lakói közül sokan anyagi támogatásukkal és a fák elültetésével is hozzájárultak. Miközben a csemeték szépen kizöldültek, a szárazság és a vihar rontott a helyzeten. Ma kicsavarodott, kettétört fák, szerteszóródott gallyak jellemzik a Ligetet, mely egykor a város lakóinak kedvelt pihenőhelye, a város tüdeje volt – mondta Bíró György, a takarítás főszervezője.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Tájékoztató közterületi permetezésről

Hozzátette: erre ma is lenne igény, de ha nem hevernének úton, útfélen a kidőlt fák, a leszakadt ágak, a világítás hiánya miatt akkor sem látogathatnák a futók, a kikapcsolódni vágyók naplemente után a területet. Vannak, akik parkőröket látnának szívesen itt, akik útját állnák a vandáloknak, de ki fizetné a révészt? És ki merné útját állni a vandáloknak? – hangzik a kérdés.

Most amit a gyereksereg és a hívő emberek – akik nem csak a templomba, hanem mellé, a Ligetbe is eljöttek – megtehettek, megtettek és ezzel sokat segítettek. De hiába viszik el a kidőlt fákat és hiába szedik össze a gallyakat, ha a tuskók ott maradnak, és nem lehet helyükben facsemetét ültetni – a tuskókat csak speciális eszközökkel és sok pénzért lehetne eltávolítani. Hiába szedik össze a szemetet, ha a jönnek a vandálok és kiborogatják a kukákat, elszórják a szemetet.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Újabb elismerésben részesült dr. Horváth Ferenc a váci levéltár igazgatója

Attila atya szerint nem szabad feladni. Ha ez a Liget háborúkat is túlélt, nem szabad, hogy a békében a tehetetlenség jelképévé váljon. Ezért nem is hagyják, hogy minden menjen a maga útján, hanem időről időre felrázzák a város apraja-nagyját és együtt tesznek a város tüdejéért. Vannak tervek is, de mostanában még pályázati lehetőség sincs, ahol álmaik megvalósítására anyagi lehetőség adódna.

– Terveink szerint ősszel, ha sikerül csemetét szerezni, folytatni fogjuk a faültetést és megpróbáljuk bevonni a horgászokat és a futballistákat is, akik a Liget környezetében töltik életük egy részét – mondta Bíró György.

Az elmúlt hétvégén az iskolásoknak a REMONDIS Duna Kft biztosította a hulladékok összegyűjtéséhez a konténereket, a zsákokat és térítésmentesen elvállalták azok ürítését, a hulladék elhelyezését, melyet a résztvevők ezúton is köszönnek. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments