Nielsen-felmérés: egyre többet költünk recept nélkül kapható gyógyszerekre

Recept nélkül nélkül kapható gyógyszerekből és gyógyhatású készítményekből 7 százalékkal (OTC) nagyobb bevételt ért el a kiskereskedelem (patikák és patikán kívüli forgalom) idén az első félévben, mint tavaly a hasonló időszakban. A Nielsen által mért harmincöt kategória forgalma mintegy 63 milliárd forintot tett ki ez év január-júniusban.

A vény nélkül beszerezhető gyógyszerek és gyógyhatású készítmények bevételének közel felét (45 százalékát) érik el együttesen a legnagyobb forgalmú vitaminok és étrend-kiegészítők, továbbá fájdalomcsillapítók.

A vitaminok és étrend-kiegészítők értékesítése a totál OTC kategóriával közel azonos mértékben, 8 százalékkal emelkedett, értékét tekintve. A fájdalomcsillapítóknál nagyobb mértékű, 11 százalékos növekedést regisztráltak a piackutatók, féléves összehasonlításban.

Érték szempontjából a forgalom szerinti rangsorban utánuk következő köhögéscsillapítók/megfázás elleni szerek eladása 2 százalékkal kisebb lett, míg a visszér kezelésére való, illetve keringést javító készítményeké 2 százalékkal nőtt.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Marton Zsolt megyéspüspök tárlatvezetése szombaton - Memento 30

A fél év alatt 100 millió forintnál nagyobb forgalmat elérő OTC termékek közül átlag feletti növekedést regisztrált a Nielsen orrdugulás elleni szereknél (18 százalék), puffadás elleni szereknél (11), bőrgyulladások helyi kezelésére szolgáló készítményeknél (13), szemészeti készítményeknél (10), enyhe hashajtóknál (12), valamint prosztata kezelésére való gyógyszereknél (9).

Összességében a Nielsen által mért harmincöt OTC kategória közül, érték szempontjából huszonhétnek nőtt a forgalma, idén január-júniusban, míg nyolcé csökkent. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments