Saját feloszlatásáról döntött a kosdi képviselőtestület

Kosd község képviselőtestülete az augusztus 30-án megtartott rendkívüli testületi ülésen 5 igen, 1 nem ellenében feloszlatta önmagát és felkérte a választási bizottságot új, időközi választás megszervezésére és mielőbbi lebonyolítására – számol be az eseményről a kosdmost.hu. Az erre vonatkozó határozati javaslatot Kurdi Ferenc alpolgármester terjesztette elő az említett testületi ülésen.

A település hivatalos honlapján erről semmilyen információ nem jelent meg, az ott olvasható hírek nagy része is már nagyon régi, látszik, nem tartják karban a weboldalt. A testületi ülésről videó is készült, amelyet feltettek a youtube-ra is.

A testületi ülése mindvégig feszült légkörben zajlott. László Zoltán polgármester (képünkön) igyekezett tárgyszerűen válaszolni a kérdésekre, mígnem az egyik képviselő, Kurdi Ferenc alpolgármester azt javasolta, hogy a testület mondja ki önfeloszlatását. Indítványát egyebek között azzal indokolta, hogy „rengeteg dologról utólag értesül a testület”. Később megjegyzete: sok kérdésre a képviselők nem kaptak választ, ilyen volt például a 2010-es pénzügyi jelentés. „A testület kettősen dolgozik, a polgármester úgy végzi a munkáját, hogy megy előre, és láthatóan nem tud kommunikálni a képviselőkkel. Rengeteg az aggály, rengeteg a probléma” – fogalmazta meg javaslatának indoklásában az alpolgármester, aki az ügyben név szerinti szavazást kért.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Megosztott Kossuth-díj a Misztrál együttesnek - Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetés Philipp Frigyesnek, Vác volt főépítészének

A javaslat elhangzása után kikérték Dobosné dr. Varga Gabriella jegyző véleményét, aki azt mondta: mivel a téma nem szerepelt a napirendi pontok között, a feloszlatásról nem lehet szavazni. Némi hangos szóváltás után László Zoltán azt javasolta, zárják be az ülést, és öt perc múlva kezdjék el a következőt, amelyre legalább két képviselő aláírásával kerüljön be az önfeloszlatási indítvány. Ezzel a jelenlévők egyetértettek, így még aznap, augusztus 30-án este, néhány perc múlva a kosdi testület rendkívüli ülést tartott. Erre öt képviselő aláírásával elkészült az a beadvány, hogy kerüljön napirendre a feloszlatás tárgyalása. Nyílt, kézfelemeléses voksoláson a napirend elfogadásánál a hat jelenlévőből öten igennel szavaztak, a polgármester tartózkodott. Kérdezni, hozzászólni senki nem akart, ezért sor került a név szerinti szavazásra. A feloszlatást támogatta Bársony Csaba Tibor, Bíber Kálmán, Horchi József, Hugyecz Andrásné és Kurdi Ferenc. László Zoltán polgármester nemmel szavazott.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Megosztott Kossuth-díj a Misztrál együttesnek - Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetés Philipp Frigyesnek, Vác volt főépítészének

László Zoltán, közvetlenül a megválasztása után  arra a kérdésre, tud-e az új képviselőkkel együttdolgozni, azt mondta: „Az összetétel a lehető legoptimálisabb. A három régi képviselő biztosítja a folyamatosságot, a három új pedig az eddigiektől eltérő, más szemszögből való megközelítést hozza. Szakmailag is ideálisnak tartom az összetételt.” A kosdi polgármester később téma volt Vácott is, a lokálpatrióta egyesület honlapján egy bejegyzésben azt írják: „A megfelelő közbiztonság érdekében a településvezetők térfigyelő kamerákat telepítenének a közterületekre, ezektől is várják a bűnözés visszaszorulását. A Váctól pár kilométerre fekvő Kosdon is ettől várják a javulást, igaz, a polgármester az elkapott bűnözőkkel szemben rögtön szankciókat is alkalmazna. László Zoltán erről ezt mondta a legutóbbi képviselőtestületi ülésen: ‘Kamerarendszert kell felrakni, hogy lássuk, kik ezek a bitangok. Hogyha kell, ott a helyszínen üssük agyon, mert a rendőrségünk már úgy látszik, hogy ebben nem hatékony.”

A törvény lehetőséget ad arra, hogy egy rendkívüli ülésen, egyetlen napirendként ismét átgondolják a képviselők a döntésüket. Ám ha ez sem vezet eredményre, akkor időközi választást kell kiírni a szomszédos településen.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Megosztott Kossuth-díj a Misztrál együttesnek - Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetés Philipp Frigyesnek, Vác volt főépítészének

Néhány hónapja Zebegényben és Szobon mondta ki a képviselőtestület az önfeloszlatást. Zebegényben végül a „békéltető” ülésen, nagyon sok polgár jelenlétében és akaratának engedelmeskedve a kezdeményezők visszavonták javaslatukat, Szobon viszont megtartották a választást. Az új testületbe a feloszlatást kezdeményezők már nem kerültek be és a város polgárai visszahívták a polgármesteri székbe Remitzky Zoltánt, akik korábban egyhuzamban hosszú éveken át irányította Szobot. (Furucz Zoltán)

Nézze meg a Kánai Gábor által készített videót.
Az önfeloszlatásról szóló javaslat a 19. percnél kedődik.

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments