Csatlakozzon ön is, óvja meg gyermekét a méhnyakráktól: ma és holnap még jelentkezhet

Csekély érdeklődés mellett zajlott az idei második méhnyakrák elleni védőoltással kapcsolatos szülői fórum, holott egy nagyon fontos, napjainkat érintő betegségről volt szó. Tavasszal már egy sikeres kampányt szervezett a város. Mivel azonban még maradt lehetőség vakcina beszerzésére, ezért az idősebb korosztályt is igyekeztek megcélozni.

Tudta Ön, hogy ebben a betegségben minden nap legalább egy nő meghal Magyarországon, aki maga után hagyja gyermekét, vagy családját? Hogy ilyen eset minél kevesebb legyen városunkban, az önkormányzat már több éve támogatja a HPV (Human Papilloma Vírus) elleni védőoltás beadását a 16 és 18 év közötti lányoknak. A fórumon Bánhidi Péter, az egészségügyi és szociális bizottság elnöke köszöntötte a megjelenteket, majd Langmár Zoltán nőgyógyász, onkológus főorvos beszélt a betegségről, megelőzéséről és az oltás fontosságáról.

-A nőgyógyászati daganatok közül előkelő helyet foglal el a méhnyakrák, olyan tekintetben, hogy bár nem ebből a betegségből van a legtöbb, de ez szűrhető daganat és az egyik olyan, amelyre jó hatékonyságú szűrőmódszerünk van – kezdte a szakember.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Marton Zsolt megyéspüspök tárlatvezetése szombaton - Memento 30

Előadásából kiderült, hogy hazánkban minden nap meghal egy nő ebben a betegségben, holott már mindenki számára elérhető lenne az oltás. A legveszélyeztetettebb helyzetben a 30 és 45 év közötti nők vannak, ugyanis náluk a leggyakoribb a méhnyakrák.

A védőoltás beadásának ideális ideje a 9-10 éves kor lenne, ugyanis a HPV szexuális úton terjed és ilyen korban még az immunrendszer is erősebb. De felnőtt nőknél is érdemes beadni akkor, ha nincsen meg bennük a vírus, melyről megtudtuk, hogy erős immunrendszerrel akár le is küzdheti a szervezet.

– Bár bizonyított, hogy az oltás széleskörű védettséget biztosít, mégis a szűrővizsgálatokat nem szabad kihagyni – hívta fel a figyelmet Langmár Zoltán. – A legbiztosabb védelmet az oltás és a szűrővizsgálat együtt jelenti.

A második leggyakoribb daganatos betegség a méhnyak-rák a mellrák után a 45 év alatti nőknél. Magyarországon 1000-1200 nőnél ismerik fel évente ezt a típusú rákot. Ez az európai átlag többszöröse, a statisztikák szerint a háromszorosa.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Ismét örökbefogadó és sétáltató nap szombaton a Zöld menedék telephelyein

– Hazánkban naponta legalább egy nő hal meg méhnyak-rákban, családot vagy kisgyermeket maga után hagyva. Tudjuk azt, hogy évente 400-500 halált okoz – mondta.

A HPV-nek vannak magas kockázati csoportba sorolt tagjai, amelyek a legfontosabb rizikótényezők a méhnyakrák kialakulásának szempontjából. A szexuálisan aktív nők 80 százaléka megfertőződik ezzel a vírussal élete folyamán legalább egyszer. A fertőzés minden alkalommal, ahogy a szervezetbe kerül létrehozhat olyan folyamatokat, amelyek aztán rákhoz vezetnek.

– Bár a szervezet többnyire képes legyőzni a HPV-t, de mindannyiszor újra és újra megfertőződhetünk vele. A vírus ugyanis az intim testrészek érintkezésével is terjed és az óvszer sem nyújt teljes körű védelmet ez ellen a vírus ellen – mondta.

A nőgyógyászati szűrés a betegség felismerésére alkalmas, nem a HPV szűrésre, azt külön kell kérni. Vácon a Jávorszky Ödön Kórházban a nőgyógyászaton végzik el ezt a fajta vizsgálatot, amely azonban nem ingyenes. Először egy csekket kapunk, majd annak befizetése után végzik el a tesztet.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Közösségünk kincsei - Vajda Lajos és Szentendre vándorkiállítás a váci művelődési központban

A program keretében Vác Város Önkormányzata a 16-18 éves korú – 1994. 01. 01. és 1996. 12. 31. között született -, állandó váci lakóhellyel rendelkező lányok méhnyakrák elleni védőoltását támogatja. A programban résztvevők 3 adagos oltási sorának második és harmadik adagját az önkormányzat finanszírozza.

– Csatlakozzon az oltási akcióhoz Ön is – hívta fel a figyelmet előadása végén Langmár Zoltán.

A jelentkezési határidő október 31. Tehát ma és holnap is még regisztrálhatja gyermekét. Az első oltások beadása november 12-én lesz a házi gyermekorvosi rendelőben. Kérik a szülőket, hogy egyeztessenek időpontot gyermekorvosukkal és az első oltás alkalmával mutassák be a befizetési csekk igazoló szelvényét, melyre írják rá: „Prevenciós hozzájárulás”. A jelentkezési lap a www.vac.hu honlapról tölthető le. (Váci Napló)  ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments