Dúl a vita a dunakeszi reptérről: mindenki jó szándékát hangoztatja, de szinte semmiben sem értenek egyet

A Kúria múlt heti határozata után – amely megsemmisítette a dunakeszi önkormányzat repülőtér-működést szabályozó rendeletét – bírósági döntés születhet a város repülőtérének használatáról; az eljárást kezdeményező Opitz Nándor Repülőklub (ONRK) ugyanakkor úgy véli, jó együttműködés kialakításával mindkét fél nyerhet – közölte a klub vezetője szerdán. A városvezetés azonban másképpen látja a dolgokat és a vita folytatódik.

Vámosi Miklós elmondta: jelenleg a bíróság előtt van az megállapodás, amelyet az önkormányzat és a klub kötött 2004-ben, s amely kimondja: az ONRK számára a helyhatóság 15 évre biztosítja a reptér ingyenes használatát, valamint hogy a sporttevékenységen felül a klub folytathat más, hasznot hozó tevékenységet is a használatba adó előzetes értesítése mellett.

A városvezetés ugyanakkor vitatja a megállapodás érvényességét, és mint Dióssi Csaba polgármester (Fidesz) az MTI-nek pénteken nyilatkozta, álláspontjuk szerint az említett megállapodás a szintén 2004-ben kötött üzemben tartási szerződés felbontásával érvényét vesztette. A városvezető hozzátette azt is: Dunakeszi szeretne részesedni valamilyen mértékben a tulajdonában álló reptér gazdasági tevékenységeinek hasznából, hiszen azok az általa biztosított infrastruktúrát használva keletkeztek.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Húsvéti ligettakarítás iskolásokkal és civilekkel

A polgármesteri tájékoztatással kapcsolatban Vámos Miklós megjegyezte: a klub bevételei az önfenntartást fedezik, a rezsiköltségeket, a karbantartásokat és a javításokat, másrészt a légiközlekedési törvény kimondja: nem nyilvános repülőtér használatáért ellenszolgáltatás nem kérhető. Az ONRK vitatja a városvezetés azon állítását is, hogy jelentős számú lakossági panasz érkezett volna a zaj miatt. „Ilyet sem a Nemzeti Közlekedési Hatóság, sem a repülőteret jelenleg üzemeltető Malév Repülőklub nem jelzett nekünk.”

A repülőklub jelenleg nem használja a repteret, mert – mint a klubvezető fogalmazott – ezt „ellehetetleníti az önkormányzat”, a városvezetés által támogatott repülőtéri rend pedig szerinte olyan területekre is kiterjed, amelyek a nem motoros tevékenységeket is jelentősen korlátozzák, holott azok nem járnak zajjal.

A klub vezetője hozzátette: „a tulajdonos önkormányzat nettó hasznot szeretne a repülőtér üzemeltetéséből, erre azonban nincs mód, hiszen Magyarországon ma egyetlen sportrepülőtér üzemeltetése sem nyereséges. A repülőterek viszont nagyon sok közvetett hasznot hozhatnak egy városnak, ha a vezetés felismeri azokat a lehetőségeket, amit például a kisgépes turizmus, a versenyek rendezése, vagy éppen a fiatalság egészséges nevelése jelent”.

Vámosi Miklós ugyanakkor hangsúlyozta: nyitottak az olyan tárgyalásokra, amelyek a kölcsönös jó szándék jegyében születnek, és elképzelhetőnek tartják, hogy részt vállaljanak a fenntartás költségeiből, hozzájárulásuk feltétele azonban az, hogy a klub által befizetett összegeket a repülőtér karbantartására fordítsák.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Az autizmus világnapján helyezz kék papírvirágot az ablakba!

A Magyar Közlönyben múlt csütörtökön jelent meg a Kúria Önkormányzati Tanácsának határozata, amely megsemmisítette a dunakeszi önkormányzat által a repülőtér hasznosításáról és használatáról alkotott rendeletet, többek között arra hivatkozva, hogy a helyhatóságnak a tárgyban nem volt rendeletalkotási jogosultsága, továbbá az önkormányzatnak nincs törvényi felhatalmazása a repülőtér használat és hasznosítás körében kötendő szerződés tartalmának rendeleti meghatározására.

Dióssi Csaba polgármester a Kúria határozatára utalva pénteken elmondta: a most megsemmisített rendelet bizonyos területeinek szabályozása miniszteri hatáskörbe tartozik, a városvezetés ugyanakkor úgy véli, hogy lehetséges más módon is rendezni a helyzetet.

A polgármester hangsúlyozta: Dunakeszi számára fontos a sportrepülés, a vitorlázórepülést pedig kifejezetten támogatják. (MTI) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments