Folytatódott Zagyva György Gyula büntetőpere

Tanúkihallgatással folytatódott a Jobbik országgyűlési képviselőjének, Zagyva György Gyulának a Váci Városi Bíróságon zajló büntetőpere a Budapest Környéki Törvényszék épületében szerdán; a tárgyaláson bemutatták azt a karikás ostort, amellyel a vádirat szerint a politikus megfenyegette a Hetek című lap munkatársait a Verőcén megrendezett Magyar Sziget Fesztiválon. A per még nem zárult le, hamarosan folytatódik.

A vádirat szerint 2010 augusztusában Verőcén, a Magyar Sziget Fesztiválon Zagyva György Gyula – a másodrendű vádlottal, I. Bélával együtt – egy zárt faházban két táborlakó „felügyelete” mellett megalázóan bánt a Hetek című lap két munkatársával. Az elsőrendű vádlott kötekedő, gyűlölködő kijelentéseket tett, és karikás ostorral hadonászva fenyegette, félemlítette meg őket, miközben azt mondta, „nekik annyi lesz”, ha a történteket megírják vagy beszélnek róla.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Borházat avattak Pencen

Az első tárgyalási napon mindkét férfi tagadta az ellene felhozott vádakat.

A szerdai tárgyalási napon bemutatták azt, az elsőrendű vádlott által magával hozott karikás ostort, amely a per során többször is szóba került, mint az adott helyzetben nyomásgyakorlásra vagy testi sértésre is alkalmas eszköz. Mindezt azért látta indokoltnak a bíróság, mert a sértettek és vádlottak vallomásai ellentmondásosak voltak. A kísérletnek arra kellett volna választ adnia, hogy egy négyszer négyméteres helyiségben „hadonászva” egy ötméteres, teljesen vagy félig felcsavart karikás ostorral lehet-e sérülést okozni az adott körülmények között – ez azonban nem derült ki egyértelműen.

A jelentős érdeklődés mellett zajló tárgyaláson a hallgatóság többségét fiatalok tették ki, akik a Hetek szimpatizánsainak mondták magukat.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Borházat avattak Pencen

Borbély Attila tanácsvezető bírónak többször is figyelmeztetnie kellett a tárgyalás résztvevőit.

Szópárbaj alakult ki egyebek mellett Somorjai László és Hegedűs Soma sértettek jogi képviselője, Dániel Péter, valamint a tanúként megidézett Sz. Attila, a Magyar Sziget Fesztivál egyik rendezője között is. Az ügyvéd a tanútól tudakolta azt is, hogy a Magyar Szigeten faji kérdésekről szoktak-e beszélni, illetve hogy a zsidóságról hallott-e, mire Sz. Attila úgy válaszolt, hogy „sajnos, igen”. A folytatódó szócsata miatt a bíró kérte, maradjanak a vád tárgyánál, amihez Dániel Péter hozzáfűzte: a vád tárgya az, hogy rasszista módon fenyegettek két riportert.

A tárgyalás november 19-én folytatódik a perbeszédekkel, és akkor várhatóan ítélethozatalra is sor kerül. (MTI)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments