Kiadták a figyelmeztetést: így érkezik a hidegfront

Az Országos Meteorológiai Szolgálat citromsárga jelzésű, első fokú figyelmeztetést adott ki. Lehet zivatar, jégeső, viharos szél és nagy mennyiségű csapadék. A met.hu azt írja: továbbra is számítani lehet sűrű ködre. Szombaton napközben főként a déli országrészben (Dél-Dunántúl, az Alföld délnyugati része) néhol zivatar várható, amit viharos (60, esetleg 80 km/h feletti) szél, kisebb valószínűséggel jégeső kísérhet.

Szombat reggeltől a dél-alföldi régióban a déli szelet kísérő legerősebb lökések elérhetik a 60-65 km/h-t. Szombat késő délután, este markáns hidegfront érkezik. A Kisalföldön, majd késő estétől a Dunántúl nagyobb részén viharossá fokozódik az északnyugati szél. A legerősebb széllökések 65-70 km/h, a Nyugat-Dunántúlon, a Bakony és a Balaton térségében késő este 70-80 km/h körül várhatók.

Szombaton a csapadékösszeg főként az Északi-középhegységben és kisebb területen az Alpokalján meghaladhatja a 20 mm-t. A késő esti órákra északnyugaton az eső várhatóan havasesőbe, havazásba megy át, de a felszínen megmaradó hó csak a magasabban fekvő helyeken fordulhat elő.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Megosztott Kossuth-díj a Misztrál együttesnek - Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetés Philipp Frigyesnek, Vác volt főépítészének

Péntek estefelé északnyugat felől erősen megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, és éjszaka elsősorban az északi területeken többfelé esőre is számítani kell. Szombaton erősen felhős vagy borult lesz az ég, de főként az ország déli felén rövidebb időszakokra kisüthet a nap. Sokfelé várható – átmeneti szünetekkel – eső, zápor, délen egy-egy zivatar, késő este északnyugaton néhol havas eső, hó is lehet. Hajnaltól megerősödik, néhol viharossá fokozódik a déli szél, majd este a szél a Dunántúlon északnyugatira fordul, és helyenként viharos lesz.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 5 és 10 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton északon 10 és 15, délen még 16 és 19 fok között valószínű, késő délutántól északnyugaton már jelentősen visszaesik a hőmérséklet.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Megosztott Kossuth-díj a Misztrál együttesnek - Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetés Philipp Frigyesnek, Vác volt főépítészének

Az időszak első felében erősen felhős vagy borult lesz az ég. Sokfelé várható csapadék; a Dunántúlon és északon havas eső, havazás, másutt inkább eső lesz a jellemző. Ezt követően szakadozik, csökken a felhőzet, északkeleten is fokozatosan megszűnik a csapadék, szerdán már ott is kisüt a nap. Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 100 százalékán valószínű.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet a kezdeti, általában 0, +6 fokról az időszak végére 0, -6 fok közé csökken. A legmagasabb nappali hőmérséklet eleinte 2, 10, az időszak végén 4, 12, közte 1, 7 fok között változik.

Álmosak leszünk

Az észak felől érkező hidegfront mozgása lelassul, megtorpan északi határainknál, így inkább csak hazánk északi területein számíthatnak a hidegfrontra érzékenyek erősebb tünetek jelentkezésére. Legáltalánosabb panaszként fejfájás, migrén, de tartós álmosságérzés is jelentkezhet. Az esti órákban délnyugat felől egy mediterrán ciklon melegfrontja ér el bennünket, emiatt akkor már a melegfrontra érzékenyeket terheli jobban az időjárás. Hamarabb elfáradhat, kifáradhat a szervezet, ezáltal a teljesítőképességünk is csökken. A keringésre is hatással lesz az időjárás: gyorsabbá válik a szívműködés, emelkedik a vérnyomás, emiatt is nőhet a vérzésre való hajlam.

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments