Közterület-felügyelet: büntetés van, mérlegelés nincs

Vác Város Polgármesteri Hivatalának Közterület-felügyelete szeretné felhívni minden váci polgár figyelmét a közlekedési jogszabályok megsértésével kapcsolatos tényekre. A közlekedési szabálysértések, szabályszegések bírságtételei nagy részben kormányrendeletben meghatározott fix összegűek. A felügyelők a helyszínen ezekben az esetekben nem mérlegelhetnek, ezektől eltérni nem tudnak.

A városunkban leggyakrabban elkövetett szabálysértések, szabályszegések, és a rendeletekben – 410/2007. (XII. 29.) Korm. Rendelet, 63/2012. (IV. 2.) Korm. Rendelet, Vác Város Önkormányzat Képviselőtestületének 27/2012. (VI. 15.) sz. rendelete – hozzájuk rendelt büntetési tételek a következőek: megállni tilos – fix 10.000 Ft; várakozni tilos – fix 10.000 Ft; járdán parkolás – fix 10.000 Ft; menetiránnyal szemben parkolás – fix 10.000 Ft; mozgáskorlátozottaknak fenntartott helyen engedély nélküli parkolás – fix 50.000 Ft; mindkét irányból behajtani tilos, kivétel engedéllyel: 5.000 – 50.000 Ft; behajtani tilos: fix 30.000 Ft; gyalogos-átkelőhelyen, valamint az előtti 5 méteren belüli megállás – 25.000 Ft; védett övezetben nem az engedélyben meghatározottak szerinti várakozás: 5.000 – 50.000 Ft.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  "Deákvár 125" Kiállítás megnyitó a Deákvári főtéren

A járdán parkolás. A járdán parkolni 1994-óta tilos. Közlekedési tábla nem kell, hogy jelezze, hanem alapvető KRESZ-szabály. A járdán – részben vagy teljes terjedelemben – csak akkor szabad megállni, ha azt jelzőtábla vagy útburkolati jel megengedi. Mozgáskorlátozott igazolvánnyal járdán meg lehet állni, de csak úgy, hogy a fal és a gépjármű között megmaradjon minimum 1,5 méter távolság.

Méltányossági kérelmek. A jelenleg hatályos jogszabályok a jogszerűen intézkedő közterület-felügyelő részére nem teszik lehetővé az elkövetett szabálysértések esetében a méltányosságot. A kiszabott bírság összegét megváltoztatni nem tudjuk, és részletfizetésre sincs lehetőség. Méltányossági jogkörrel közlekedési szabálysértések esetén a város jegyzője sem rendelkezik.

Amennyiben a felügyelők intézkedéseivel szemben panasszal kívánnak élni, a panasz elbírálása a rendőrség hatáskörébe tartozik.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Lakossági fórum környezeti szennyezésről - Április 2-ig lehet kérdéseket küldeni

A közterület-felügyelők célja nem a szankcionálás, bírságolás, ezért is fordulunk önökhöz, váci lakosokhoz, hogy segítségükre legyünk a szabálysértések elkerülésében.

Továbbra is várjuk észrevételeiket, bejelentéseiket a város közterületeinek védelme érdekében. Elérhetőségeink: tel.: 06-27/513-428, e-mail: kozterfelugy@varoshaza.vac.hu. (Steidl Levente közterületfelügyelet-vezető) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments