Ne keressünk kifogásokat, hanem inkább JÓGÁZZUNK!

Még gyerekként került a kezembe egy könyv a jógáról. Akkoriban azt sem tudtam, mit jelent a szó, csak egy- egy érdekes kép, gyakorlat fogott meg. Ma, amikor már szinte nap, mint nap a számítógép előtt élem az életem újra találkoztam a jógával, most már gyakorlatban és bevallom megfogott. Talán azért is, mert oktatónk Sági Zsuzsi a legelején elmondta mi a lényege és mire is jó a jóga. Majd több mint másfél óra kikapcsolódás következett, melyet másnap azért izomláz követett.

– Újra divatba jött a jóga, bár korábban azért kevesebben ismerték és űzték. Szerinted mi lehet ennek az oka?

– Az emberek újra nyitottabbá váltak a nem annyira tárgyi, kevésbé kézzelfogható dolgokra, főleg a nyugati jóléti társadalmakban. Az anyagi élet kiteljesedésével természetes módon felmerül a nyitás a szellemi megismerés irányába. Magyarországon ehhez még hozzá jön – sajnos – a növekvő egzisztenciális bizonytalanság, amely lassanként begyűrűzik az élet összes területére. Így felmerül az igény egy olyan feszültségoldó módszerre, amely segít levezetni a hétköznapok alatt felhalmozódott stresszt, fizikailag és mentálisan egyaránt. A jóga teljes mértékben megfelel ennek a követelménynek, mert nem gyógyszerek, nyugtatók segítségével, hanem évezredes hagyománnyal rendelkező természetes módon fejti ki jótékony hatását, és nem elhanyagolható módon nagyon olcsón is.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Pár év múlva árnyas fák alatt ülhetnek a horgászok

– Mint jógaedző, kinek ajánlod és miért? Milyen fajtáit különböztetjük meg a jógának?

– A jóga ez vagy az a változata mindenki számára megfelelő lehet, függetlenül az életkortól, kondíciótól, nemtől. Vannak nagyobb fizikai kihívással kecsegtető irányzatok – például Ashtanga, Vinyasa -, illetve könnyebbek, mint a Hatha. A légzés szerelmeseinek ott a Kundalíni jóga, a nyugodtabb, kötött testalkattal rendelkezőknek a YIN jóga, az ülő meditációt kedvelőknek a Vipasszaná. A lényeg, hogy mindenki, aki hajlandó egy minimális erőfeszítést tenni, megtalálhatja a hozzá legközelebb álló utat. Csak elkezdeni nehezebb, ha már benne vagy, magától megy a dolog. Csak kezdd el, a halogatással csak egyre távolabb kerülsz a jóga jótéteményeitől.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Hajnalban egy órát áll Szob és Szob alsó között a vonat

– A jóga nem csak egy testedzés, hanem egy bizonyos hitvallás, életfilozófia. Mit üzen a mai embereknek?

– Azt hogy legyünk TUDATOSAK. Mindarra, ami történik velünk és körülöttünk. Hogy szellemileg frissek és érettek maradjunk, megőrizzük gyermeki látásmódunkat: ahogyan rá tudunk csodálkozni az élet hasonlíthatatlan szépségeire, egy felhőre, egy bölcsességre, ugyanakkor megőrizve megkülönböztető képességünket, elutasítva mindazt, ami káros. A kívülről, TV-ből, sajtóból, médiából megállíthatatlanul áradó haszontalan és gyakran hamis információtömeg hatásainak – belső ellenállásunkat megerősítve – ellen tudunk majd állni a gyakorlás segítségével, így teljesebb és boldogabb, stresszmentesebb életet élve. És, ami a legfontosabb: egészségesen, mert egészséges test nélkül minden egyéb életöröm veszít a fényéből.

– Ha valaki úgy dönt, hogy szeretne jógázni, mi az amire figyelnie kell?

– Két dolog a legfontosabb. Az egyik hogy ne halogasson, ne keressen kifogásokat hogy “miért ne” – túl öreg vagyok, túlsúlyom van, nem vagyok elég hajlékony, kinevetnek stb. -, mivel ezek mind csak az elme trükkjei az elodázásra, és megoldás helyett a problémák elmélyítését célozza. A másik, hogy ne törődjön azokkal a külső hatásokkal, a lebeszélni kívánó “jóakarók” tanácsaival, akik el akarják téríteni a céljától. Ha Kolumbusz Kristóf hagyta volna magát korának szakértőitől befolyásolni, kis túlzással, ma nem repülhetnénk New Yorkba megnézni a Szabadság-szobrot. Válasszunk hát magunk mellé olyanokat, akik inspirálnak, “húznak” magukkal, ahelyett hogy holtteherként a saját problémáikkal terhelnek meg, akadályozva a fejlődésünket. Ja, és BÁTORNAK is kell lenni, anélkül nem megy. A jóga gyakorlása önmagunk ismeretlen, felfedezetlen területére vezetnek, szükség lehet egy jó vezetőre, és jó adag kitartásra is. (Furucz Anita) ♦

Csatlakozz hozzánk!
Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!