A Habitat visszatér Vácra: hőszigetelnek az önkéntesek

A Habitat for Humanity lakhatással foglakozó nemzetközi szervezet, több mint 90 országban, 3000 közösségben dolgozik a lakhatási szegénység leküzdéséért. 1976-os alapítása óta több mint 500.000 házat épített vagy újított fel, 2,5 millió embernek biztosítva egyszerű, tisztes, megfizethető otthont. A szervezet az országban elsőként épített házakat, Jimmy Carter volt amerikai elnök vezetésével. Hamarosan Vácott házak hőszigetelésébe kezdenek.

Magyarországon 1996 óta működik a szervezet. 2011 végéig több mint 1600 család lakhatási gondjain enyhítettek: 149 új otthont építettek, 412 felújítást végeztek, képzéseiken 483 család vett részt. Lakásépítési programjuk épp Vácott kezdődött 10 otthon építésével, Jimmy Carter egykori amerikai elnök és 400 önkéntes közreműködésével.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
A váci Juhászban jól működik a digitális oktatás

– Jövőre új programunk indul, mely során évente több régi, rosszul szigetelt lakást fogunk hőszigetelni, hogy ezzel a fűtési költségek jelentősen csökkenjenek. A program során önkéntesekkel fogunk együtt dolgozni. A hőszigetelés a homlokzat, a födém és a nyílászárók szigetelését foglalja magában – tájékoztatták lapunkat.

A programot Vácott és környékén szeretnék beindítani. A családoknak az új építésű házakhoz hasonlóan itt is vissza kell fizetni a beavatkozás anyagdíját, ezért rendelkezniük kell valamiféle rendszeres jövedelemmel, tehát a programba olyan családok jelentkezését várják, akik megfelelnek a következőknek:

· ingatlanjuknak szüksége van a hőszigetelésre, és az ingatlan alkalmas is erre;

· az ingatlan legfeljebb kétszintes;

· fejenkénti havi jövedelmük nem haladja meg 70.000 forintot;

· készek – lehetőségeiknek megfelelően – részt venni saját erejükkel az építési munkálatokban;

· képesek rendszeres havi részletekben kifizetni a beruházás csökkentett árát (erre a Habitat konkrét ajánlatot tesz a jelentkező családoknak);

· Vácott, illetve annak 20 kilométeres körzetében laknak.

– A program során szeretnénk együttműködni helyi civil szervezetekkel, egyházakkal és az önkormányzattal is, egyrészt a családok sikeres megszólítása, másrészt a helyi önkéntesek mozgósítása érdekében – áll a hozzánk eljuttatott felhívásukban. ♦

Csatlakozz hozzánk!
Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!