Fellélegezhetnek a Szob környéki kistelepülések is, Vácnak a jövő év közepéig várnia kell

Fellélegezhet az a tizenhét hátrányos helyzetű börzsönyi kistelepülés, amelynek teljes mértékben átvállalja az adósságait az állam az év végétől – mondta az érintett polgármesterekkel Szobon folytatott csütörtöki megbeszélés után Harrach Péter, a választókörzet országgyűlési képviselője. A KDNP frakcióvezetője sorra látogatja a választókörzetében lévő településeket és a konzultációkon konkrét adatokat kér a kialakult helyzetről.

A KDNP frakcióvezetője hangsúlyozta: a számos új feladattal terhelt, ám ehhez forrásokkal általában nem rendelkező kistelepülések kényszerű hitelfelvételeik miatt olyan nehéz helyzetbe jutottak, hogy az utolsó percben jön a segítség nekik.

Mivel a szobi kistérségben – két város kivételével – ötezer lakosúnál kisebb települések találhatók, a polgármesterek megkönnyebbüléssel fogadták az állami adósságátvállalást, és a megbeszélésen főként technikai jellegű kérdések kerültek szóba – mondta a politikus.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Nem szűnik meg a kiállítás, csak kevesebb darab lesz

A hitelekre és kötvénykibocsátásokra vonatkozó felvetések mellett téma volt az iskolák állami fenntartásba vétele is – tette hozzá Harrach Péter, megjegyezve: fontos, hogy az önkormányzatok és az oktatási intézmények közötti családias, felelősségteljes magatartás megmaradjon.

Az ötezer lakosnál kisebb  lélekszámú települések adósságainak rendezésére tett javaslatot a kormány, s bár döntés még nincs az ügyben, Harrach Péter, a megye 1. számú választókörzetének képviselője sorra járja a településeket és felméri, milyen igények jelentkeznek az önkormányzatoknál. Nemrég Sződön járt, ahol a házigazda Hertel László polgármesteren kívül találkozott Juhász Béla sződligeti és Vágó Sándor vácdukai településvezetővel is.

Remitzky Zoltán, Szob független polgármestere azt mondta: a Pest megye északi szegletében lévő 17 kistelepülés számára az adósságátvállalás az életben maradás lehetőségét biztosítja. “Oázis, egyben rezervátum” ez a vidék – utalt a páratlan természeti környezetre, valamint az errefelé “lomha lábon mozgó” gazdaságra a városvezető.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Elhunyt dr. Csécs Ilona, a kórház onkológus főorvosa

A 26 ezer lakosú kistérség központjának számító csaknem 3 ezer lakosú Szobnak hosszú lejáratú kötvényben 150 millió, tizenhat évig fizetendő hitelben 81 millió, rövid lejáratú hitelek formájában 45 millió forintnyi adóssága van – mondta összegzésül a polgármester.

Orbán Viktor miniszterelnök a Fidesz által szervezett, az Önkormányzatok az adósság csapdájában című októberi budapesti rendezvényen jelentette be, hogy 612 milliárd forintnyi adósságot vesz át az állam 1956 önkormányzattól. A kormány döntése értelmében az ötezer lakosúnál kisebb települések adósságát még idén teljes egészében rendezi az állam, az ennél nagyobbak esetében pedig 2013 közepéig vállalja át az adósságállományt 40 és 70 százalék közötti mértékben. (MTI) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!