Jó hír: híd épül Helemba és Ipolydamásd között

Már a jövő évben megkezdődhet a Helemba és Ipolydamásd közötti Ipoly-híd építése, amennyiben a Nyitra megyei önkormányzat decemberi testületi ülésén jóváhagyja a beruházás kivitelezéséről szóló partnerszerződés végső formáját – tájékoztatta az MTI-t az ügyet jól ismerő Botka Ferenc, a Nyitra megyei önkormányzat képviselőtestületének MKP-s frakcióvezetője kedden.

Az eredeti tervek szerint, szlovák-magyar államközi megegyezés alapján, jórészt EU-s forrásokból három hídnak kellett volna megépülnie az Ipolyon. Az építési tervet árvíz és környezetvédelmi megfontolások miatt azonban később át kellett dolgozni, ezért a kivitelezési költségek megemelkedtek. Mivel az építés céljára elnyert 10 millió eurós uniós támogatás így már nem bizonyult elegendőnek mindhárom híd kivitelezésére, az a döntés született, hogy a pályázott pénzből a Helembát Ipolydamásddal összekötő híd készüljön el elsőként.

A Helemba és Ipolydamásd között építendő híd építési költsége az eredeti tervek szerint 5,1 millió euró lett volna, az új projekt szerint azonban 11,7 millió euróra emelkedett.

Az eredetileg három hídra elnyert 10 millió eurót a tervek szerint most a Helembát Ipolydamásddal összekötő híd építésére csoportosítják át, a hiányzó 1,7 millió euró finanszírozását pedig a magyar fél vállalja fel.

Erről Botka Ferenc szerint a magyar miniszterelnöki hivatal küldöttsége és a Nyitra megyei önkormányzat vezetése közti múlt heti találkozón született megegyezés. „Amennyiben a vállalással kapcsolatos felajánlást írásban megkapjuk, akkor a december harmadikán esedékes megyei testületi ülésen szavazni is tudunk a partnerszerződésről” – mondta az MTI-nek a Nyitra megyei önkormányzat képviselőtestületének MKP-s frakcióvezetője.

Az ipolypásztói és az ipolyviski hidak megépítése Botka Ferenc szerint egyelőre lekerült a napirendről, azokra újabb uniós forrásokat szeretnének megpályázni, de erre már csak az EU következő, 2014 és 2020 közötti költségvetési időszakában kerülhet sor. (MTI) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments