Múzeumok csatlakoznak a szentendrei intézményhez

A magyar kulturális életben kimagasló eseményre kerül sor november 27-én, kedden, 17 órai kezdettel a szentendrei városháza dísztermében. Négy település polgármestere ekkor írja alá azt a megállapodást, amely rögzíti, hogy három – a magyar kulturális életben jelentős értéket képviselő múzeum – a szentendrei Ferenczy Múzeum társult intézményévé válik. Csatlakozik a szentendrei intézményhez a zebegényi Szőnyi és a verőcei Gorka-múzeum is.

Ezzel a Ferenczy Múzeum nem csak a városi, hanem a megyei hatáskörű múzeumok közül is kiemelkedve országos jelentőségű intézménnyé válik, amely tovább erősíti Szentendre város és a múzeum nemzetközi hírnevét is.

A határainkon túl is számon tartott kiállításokat, rendezvényeket, művészeti és kulturális eseményeket felvonultató szentendrei Ferenczy Múzeumhoz csatlakozik a zebegényi Szőnyi István Emlékmúzeum. Ez Szőnyi István egykori lakóháza és itt található a világszerte elismert művész életművének jelentős része.

Szintén csatlakozik a verőcei Gorka Kerámia Kiállítás. Ennek is kiemelt kultúrtörténeti jelentősége van, hiszen a Gorka család tagjai Kovács Margit mellett a XX. század legjelentősebb keramikus művészei.

A harmadik csatlakozó intézmény a tápiószelei Blaskovich Múzeum, ami azért kiemelt fontosságú, mert maga az épület az egyetlen, az eredeti berendezésével együtt épen maradt XIX. század kúria Magyarországon. Mindemellett Pest megye történelmi tárgyi örökségének legfontosabb darabjait itt őrzik.

Ezzel a Ferenczy Múzeum képzőművészeti anyaga jelentős mértékben, a történeti tárgyi anyaga pedig nagyságrendekkel bővült. Így válik igazán megyei hatókörű, de egyben országos jelentőségű intézménnyé a szentendrei múzeum. Közgyűjteményi szempontból Szentendre, egykori címéhez méltóan, vitathatatlanul Pest megye kulturális fővárosává lett.

A Ferenczy Múzeum által kezelt gyűjtemény jelentősen gyarapodik, ami hatalmas előrelépést jelent a muzeológiai szakterületen a Ferenczy Múzeum és a csatlakozó intézmények számra is. A települések és azok művészei is üdvözlik a csatlakozást, hiszen a társult intézmények anyagai időszaki kiállításokon bemutatkozhatnak a művészetkedvelő hazai és nemzetközi közönség által felkapott és elismert szentendrei kiállító helyeken. Ugyanakkor a szentendrei művészek számára is új lehetőségek nyílnak a társult intézményekben.

A Ferenczy Múzeum további fejlődése érdekében előrehaladott tárgyalások folynak egy újabb, nemzetközi jelentőségű és ismertségű egység csatlakozásáról. A szentendrei Ferenczy Múzeum a társult intézményekkel együtt a magyar kultúra új fellegvárát, egyik új központját alkotják, ahol a magyar nemzeti kulturális örökségünk fölbecsülhetetlen értékű művészi alkotásai kapnak méltó helyet. Szentendre városa pedig, mely köztudottan a Dunakanyar, valamint az ország egyik legkiemelkedőbb olvasztótégelye a különböző előadó-, képző-, és iparművészeteknek, ezzel a fejlesztéssel igazi, megyei jogú kulturális várossá válik. Ez is azt példázza, hogy egy sikeres város és egy sikeres múzeum együttműködése Budapest határain kívül is országos, sőt nemzetközi rangú kulturális értéket tud teremteni.

Az esemény rangját és jelentőségét jól mutatja, hogy részt vesz azon Szőnyi Zsuzsanna, Martonyi János, Harrach Péter, Fekete György, Szűcs Lajos.

A négy település vezetője, dr. Dietz Ferenc, Szentendre, Sinkó Vilmosné, Zebegény, Kovács Ferenc, Tápiószele, Bethlen Farkas, Verőce polgármestere és dr. Kálnoki-Gyöngyössy Márton a Ferenczy Múzeum igazgatója írják alá a megállapodást. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments