Hamarosan chipes kukák, mobil hulladékfeldolgozó

szemétMár gyártják azokat a kukákat, amelyeket hamarosan kiosztanak a város polgárainak az eddigi remondisos edények helyett. A tervek szerint ezeket majd chippel látják el, így mindenki csak annyi ürítés után fizet, amennyit tényleg igénybe vett. Jövőre az önkormányzat egy mobil hulladék-feldolgozót is telepít, így lehetőség nyílik a városban keletkezett szemét előválogatására, ezáltal a költségek csökkentésére – erről beszélt lapunknak Pető Tibor alpolgármester.

A város és a Remondis Duna Kft közti hulladékkezelési szerződése december 31-én lejár, amelyet a város vezetése nem kíván meghosszabbítani. Az önkormányzat célja, hogy a szolgáltatási díj kézben tartható legyen, amely a hulladékszállítás és az ártalmatlanítás díjtételeiből áll össze – jelentette ki Pető Tibor alpolgármester a hétfőn megtartott sajtótájékoztatóján.

Az elmúlt években a Zöld Híd Régió Kft, amely az ártalmatlanítást végzi, folyamatosan és drasztikusan emelte díjtételeit. A cég jövő évre ismét 35 százalékos áremelést tervez, az ártalmatlanítási díj így 15 ezer 960 forintról 20 ezer 924 forintra emelkedne, ami jóval magasabb a piaci áraknál. Pető Tibor alpolgármester bejelentette, több térségi polgármesterrel kezdeményezték, hogy az ártalmatlanítási díj 2013-ban maximum az infláció mértékével emelkedjen.

– Amennyiben kezdeményezésünk sikerrel jár, a váci hulladékszállítási díjat az infláció mértékével kell korrigálni, azonban amennyiben az ártalmatlanítási díjnál a drasztikus emelés érvényesül, ez elérheti a 4,9 Ft/liter díjat is – emelte ki az alpolgármester.

Jövő év január elsejétől a kihelyezett edény űrtartalma alapján kell majd fizetni a díjat. Az új, megbízhatóbb rendszert a Váci Hulladékgazdálkodási Kft üzemelteti a jövőben, amelynek immár rendelkezésére állnak a megfelelő technikai eszközök, a szakembergárda, és a szállítójárművek is. A szállítás rendjéről, az edényzet kiosztásának pontos időpontjáról decemberben ad tájékoztatást az önkormányzat.

új kukamegoldás Székesfehérváron

Egy jól bevált módszer került bevezetésre Székesfehérváron. A hulladékszállítással foglalkozó cég szerint az új rendszer segítségével megszűnnek a fekete ürítések, így ennek többletköltségeit sem kell a továbbiakban az ügyfeleknek megfizetniük. Az aktuális szemétszállítás során a cég munkatársai a vonalkódos matrica alapján beazonosítják a megrendelőt és egy azonosításra szolgáló műanyag lapocskát helyeznek fel a szerződésben álló ügyfelek kukáira. A gyűjtőjárművek felépítményein elhelyezett infrakapuk képesek lesznek olvasni az egyedi chipeket (forrás: szekesfehervar.hu)

A városvezetés azt javasolja a lakosságnak, hogy a Váci Hulladékgazdálkodási Kft által felkínált, chippel ellátott, 120 literes kukát válasszák, aminek az árát beépítik a szállítási költségekbe.

Pető Tibor lapunknak elmondta: mivel a kukás kocsik beszerzésére közbeszerzési pályázatot kell kiírni, átmenetileg több ilyen járművet bérelnek és ezekkel oldják meg a szállítást. Szó van arról is, hogy hamarosan mobil hulladék-feldolgozót üzemeltetnek, így a váci szemét csak válogatás után kerül a Zöld Híd kerepesi lerakójába. A számítások szerint ezzel jelentős összeget tud megspórolni a város. (Váci Napló) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments