A város és a beruházó be akarja fejezni a mélygarázst, akkor miért nem tud megállapodni velük a bank?

mélygarázs belülrőlEltelt egy év és nem történt semmi – állapítja meg Matkovich Ilona, a váci mélygarázs károsultjait képviselő csoport nevében szerkesztőségünkhöz eljuttatott évértékelő levelében. “Ötödik éve már, hogy emberhez méltatlan körülmények közé szorult több száz család, a környék elnéptelenedett, az üzletek bezártak, a piac agóniába süllyedt” – olvasható. Az elmúlt időszakban többféle információ is elhangzott, de bizonyos, hogy az érintetteknek milliós veszteségeik vannak.

Úgy tűnik, még mindig meglehetősen távoli a megoldás, hiszen lapunknak Steiner Gábor, a Váci Központi Parkoló Beruházó Kft (VKPB Kft) képviselője azt mondta: nem igazak azok az állítások, hogy nem akarnak megállapodni a bankkal, a pénzintézet egyszerűen nem hajlandó velük a többszörösen már áttárgyalt szerződést aláírni.

Matkovich Ilona szerint a városvezetés nem tesz meg mindent a beruházás befejezése érdekében. “Nekem személy szerint néha olyan érzésem volt, mintha legszívesebben elfelejtenék, hogy a csodaszép barokk főterünktől alig ötven méterre balkáni körülmények között élnek emberek. Eközben a legvadabb hírek röppentek fel, például hogy az alvállalkozók kitépték a vezetékeket, vagy hogy a mélygarázs legalsó szinte állandóan vízben áll. Én tavaly kétszer jártam a mélygarázsban, de semmi effélét nem láttam. A mélygarázs kész van, az autóbeállók felfestve, a legalsó szint, csak úgy, mint a többi, száraz. Reméljük, ezt az esős telet is megússza épen.

Akik itt lakunk, vagy a környéken vagyunk kénytelenek intézni ügyeinket, naponta elborzadunk az egyre elviselhetetlenebb körülmények, a dróthálóval körbekerített szeméthalmok, télen a sártenger, nyáron a parlagfű-mező látványától. Vajon csak előttünk, a civil lakosság előtt nyilvánvaló, mekkorát lépett vissza a város ezalatt az öt év alatt?

A városvezetés a súlyos anyagi nehézségekkel magyarázza a halogatást. Csakhogy a mélygarázs megépült, és tetszik, vagy sem, Vác város képviselőtestülete, függetlenül a testület tagjainak összetételétől, jogfolytonosan felelős döntéseiért. Ez nem érzelmi kérdés, ezt a mélygarázst előbb-utóbb át kell venni. Aki bármilyen tisztségért indult a 2010-es önkormányzati választáson, tisztában volt azzal, hogy meg kell oldania e súlyos pénzügyi tehertétellel járó helyzetet” – olvasható a levélben.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Gyógyszerészek váci találkozója

Korábban a Váci Napló írásaiban már felhívta a figyelmet rá, hogy egy furcsa hármas tárgyalássorozat folyik a beruházás befejezése körül. Ennek középpontjában a Raiffeisen bank áll, amely immár a hónapok óta tartó megbeszélések után sem tudott sem a várossal, sem a VKPB Kft-vel aláírni szerződést. Fördős Attila polgármester legutóbb kijelentette: a város lényegében minden vitatott kérdést tisztázott a pénzintézettel, s ha a bank megtalálja a befejezéshez a kivitelezőt, az önkormányzat annak a szerződésnek a megismerése után azonnal aláírja a kontraktust. Eltökéltségének bizonyítékául a testület az idei költségvetésben szerepelteti azt az 50 millió forintot, amely a szabályoknak megfelelő kihajtó kialakításához még szükséges.

Steiner Gábor arról tájékoztatta lapunkat, hogy gyakorlatilag már két éve szeretnének ők is pontot tenni az ügy végére. Legutóbb karácsony előtt tárgyaltak a Raiffeisennel. Steiner Gábor azt mondta: ha elkészül egy szerződéstervezet, s megegyeznek, hogy mikor írják alá, akkor hamarosan jön a pénzintézettől egy értesítés, hogy szerintük még változtatni kellene a szövegen. “Némi túlzással olyan dolgokról van szó, hogy az egyik helyen az a helyett azt kell írni” – tette hozzá Steiner Gábor.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Centrumban az egészség: sokszínű programsorozat a Királyban

Kérdésünkre azt mondta: a VKPB Kft tulajdonosai és vezetői is a mélygarázs mielőbbi megépítésében érdekeltek, szerinte azonban a bank húzza az időt, s erre nincs semmilyen ésszerű magyarázat. A gyors megoldás érdekében még azt is készek elfogadni, hogy egy másik kivitelező végzi el a hátralévő munkálatokat.

A labda tehát már elég régóta középen pattog, a Raiffeisen asztalán. A mélygarázs károsultjainak köreiből származó információk szerint már felmerült egy demonstráció szervezése a pénzintézet váci fiókja előtt.

“Kedves ismerősök, akik megállítotok, és érdeklődtök a mélygarázs ügy állásáról, ma, január 20-án azt tudom nektek mondani, nem adjuk fel. A mai napon levélben kerestem meg a Miniszterelnöki Hivatalt, a Köztársasági Elnöki Hivatalt és minden parlamenti párt vezetőjét, abban bízva, hogy talán ily módon pont kerülhet ennek az öt éve tartó keserves történetnek a végére. A válaszokat feltesszük a Váciak a mélygarázsért Facebook-oldalunkra” – írja Matkovich Ilona. (Váci Napló) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments