Véget ért a Váci Egyházmegye zsinatának első ülésszaka

Beer Miklós püspökA mi ügyünk, fontos nekünk ez a zsinat – fogalmazott Beer Miklós a Váci Egyházmegye októberben indult zsinatának első időszakát, az első zsinati kört összefoglalva. A tél a „kis zsinatok” ideje, tavasszal folytatódik a munka. Az első körben egy-egy esperesi kerületben mutatták be a tíz zsinati témakört csütörtök esténként a témafelelős bizottságok a helyi plébániák képviselőinek. Október 18-án Szolnokon és Érsekvadkerten került sor tanácskozásokra.

Az első körben október 25-én Máriabesnyőn és Salgótarjánban, november 8-án Vácott és Nagykátán, 15-én Hatvanban és Pásztón, 22-én pedig Balassagyarmaton és Dabason hallgathattak és vitathattak meg az esperesi korónák résztvevői egy-egy zsinati expozét.

Most tanuljuk a zsinati munkát; hiszen tapasztalatunk még nincs, csak elképzelésünk van arról, hogyan, milyen alapossággal és mélységgel kell megtárgyalni a kérdéseket – nyilatkozta Beer Miklós, aki Varga Lajos segédpüspökkel minden beszélgetésen részt vett. Első tapasztalataim alapján úgy látom, a témabizottságok, de a hívek is, a kezdeti megilletődöttség után egyre inkább megérezzük, mennyire a mi ügyünk és mennyire fontos ez a zsinat – mondta a püspök.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Újabb elismerésben részesült dr. Horváth Ferenc a váci levéltár igazgatója

A tanácskozás első köre lezárult, a következő ülésszak tavasszal kezdődik. A püspök azt kérte a plébániáktól, tartsanak helyben „kis zsinatokat”, ahol a korónán részt vett testvérek beszámolnak a többieknek, és megvitatják a hallottakat.

A Váci Egyházmegye honlapján Beer Miklós teljes összefoglalója olvasható. (Magyar Kurir) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments