A Mária Rádióé a váci 87,9 MHz-es frekvencia: más nem is pályázott rá

Mária Rádió-150pxSzerdán döntött a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa a váci vételkörzetre kiírt rádiófrekvencia sorsáról. A tavalyi sikertelen pályáztatás után ezúttal az eljárás sikeres volt: az egyetlen jelentkező, a Magyar Katolikus Rádió Zrt vételkörzet-bővítésként nyerte el a frekvencia hasznosítását a Székesfehérvár 96,1 MHz és a Budapest 102,1 MHz jogosultság mellé. A rádió továbbra is a központilag szerkesztett 24 órás adást fogja itt is sugározni.

A helyi rádiófrekvenciákat eredetileg a kisközösségi nyilvánosság fejlesztésére tartják fenn, de a törvény lehetőséget ad arra, hogy a pályázatokon más szempontok is érvényesüljenek. A fő cél, hogy “a Médiatanács a Vác 87,9 MHz helyi médiaszolgáltatási lehetőséggel, mint állami tulajdonnal való felelős, rendeltetésszerű, hatékony gazdálkodás keretében biztosítsa a közösségi rádiós médiaszolgáltatás minőségi jegyeinek javítását, magasabb értékek megjelenítésének előmozdítását, valamint hogy a vételkörzettel kapcsolatos információk, értékek kifejezésre jussanak, bemutatásra kerüljenek, és hogy a Médiatanács elősegítse a működésükben kiszámítható és stabil rádiók médiapiacra lépését”. Ám lehetőség van arra is, hogy népcsoportok vagy vallási közösségek is megkaphassák a sugárzási jogot a helyi frekvenciákon. Ez történt most a váci körzet esetében is.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Második gyermekvédelmi kerekasztal beszélgetés Vácon - Egyházi és civil szervezetek találkozásai a helyi gyermekvédelemmel

A médiatanács tavaly már kiírt egy pályázatot erre a térségre. A beadási határidő július 23. volt. Akkor is, mint most, egyetlen jelentkezőként a Magyar Katolikus Rádió Zrt nyújtotta be igényét a frekvenciára. Nagy valószínűséggel meg is nyerte volna, de nem sokkal később ajánlatát visszavonta. Így a hatóság az eljárást megszüntette és néhány héttell később megkezdte egy újabb pályázat előkészítését.

Mária Rádió stúdió

Az új frekvenciapályázatot gyakorlatilag az előzővel megegyező tartalommal írták ki és január 10-ig lehetett leadni a jelentkezéseket. Az NMHH-tól kapott információk alapján ezúttal is csak a Magyar Katolikus Rádió Zrt pályázott és nyert is a médiatanács szerdai döntése szerint. A társaságnak a frekvenciahasználatért évente nettó 945 ezer forint műsorszolgáltatási alapdíjat kell fizetnie.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Tájékoztató közterületi permetezésről

A katolikus rádió már korábban is próbálkozott, hogy az általa használt, helyi sugárzású frekvenciákat hálózatban egyesítse. Ám a médiahatóság többször is visszautasította a kezdeményezést. A mostani döntéssel közelebb jutottak a célhoz. Ez azt jelenti, hogy a váci vételkörzetben továbbra is a Mária Rádió 24 órás adása lesz fogható ezen a frekvencián – mondta a Váci Naplónak a média elnöke, dr. Szabó Tamás. A pályázati kiírásban nem szerepelt, hogy helyi információkat is kell közölniük, erre nem is vállalkoznak.

Egy kicsit bonyolítja a dolgot, hogy a Mária Rádió Vác körzetében jelenleg a szép emlékű Dunakanyar Rádiótól átvett 94,1 MHz-es frekvencián sugározza adását. Az új, most elnyert frekvencia viszont a 87,9 MHz-es, így a rádiónak hamarosan váltania kell. “Időben szeretnénk majd hallgatóinkat erről tájékoztatni” – jegyezte meg dr. Szabó Tamás. (Furucz Zoltán)

Volt egyszer egy Dunakanyar Rádió

 

dunakanyar_radio_94_1_mhzA Dunakanyar Rádió 2001-ben Vácott kezdte meg működését, az utolsó adást azonban már a sződligeti stúdióból sugározták. Volt olyan időszak, amikor egyszerre hat frekvencián szóltak a hírek és a zene. A régi rádió 2006. április 26-án 15 órakor befejezte adását, és ezt követően internetes weblapjuk és elérhetőségük is megszűnt létezni… – olvasható egy szűkszavú wikipédiás bejegyzésben. Egy másik bejegyzés szerint néhány lelkes ember még interneten elindította a rádiót, de ennek már nem akadtunk a nyomára. “Arra a döntésre jutottak a szerkesztők, hogy az új technika 2010. augusztus 20-i ünnepségekkel egyidőben indul” – írták korábban.

A Dunakanyar Rádió utolsó adását az erdőkertesi rádió interpretálásában itt lehet meghallgatni (2:05-től)!

Dunakanyar Rádió

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments